Qbuzz opent uniek waterstoftankstation in Groningen

Bij Qbuzz in Groningen is afgelopen vrijdag het nieuwe waterstoftankstation in gebruik genomen. Ook zijn twintig nieuwe waterstofbussen gepresenteerd. Gronings gedeputeerde Fleur Gräper - van Koolwijk verrichte de starthandeling in bijzijn van Qbuzz directeur Gerrit Spijksma, directeur van het OV-bureau Wilko Mol en Lisa Montanari, Hydrogen Commercial Manager van Shell Nederland. Dit meldt Qbuzz.

Het nieuwe waterstoftankstation is één van de grootste in Europa en maakt deel uit van een grotere ontwikkeling, het realiseren van de nieuwe waterstofeconomie in het Noorden. De inzet van deze 20 bussen op waterstof betekent een sterke toename van het gebruik van groene waterstof. Volgens Qbuzz helpt het het vliegwiel van vraag en aanbod op gang te brengen. Fleur Gräper - van Koolwijk vult aan: “Vandaag is weer een grote stap, of beter gezegd een grote sprong, gemaakt in de invoering van groene waterstof als opvolger van fossiele brandstoffen zoals dieselolie en aardgas. Waterstof werkt, waterstof wordt normaal en wordt de toekomst van Noord-Nederland”.

400 kilometer op volle tank waterstof

Het tankstation heeft twee vulpunten. Een bus wordt in minder dan tien minuten volgetankt en kan dan zo’n 400 kilometer afleggen. De waterstofbussen kunnen worden ingezet op de langere routes in het streekvervoer waar een elektrische bus met batterijen niet altijd geschikt is.

Met het nieuwe waterstoftankstation wil Qbuzz laten zien hoe batterij-elektrische- en waterstof-elektrische voertuigen een waardevolle aanvulling op elkaar zijn in mobiliteit. Gerrit Spijksma stelt: “In Groningen staat nu een busstalling die het mogelijk maakt om compact en efficiënt over te gaan op de energiedragers van de toekomst: groene elektriciteit en groene waterstof. Een type stalling als deze is vooralsnog uniek.”

Door: Nationale Transportgids