Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Scania wint voor de vijfde keer op rij prestigieuze ’Green Truck’-award

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Zweedse truckbouwer Scania heeft de ’Green Truck’ gewonnen. Deze felbegeerde vergelijkende perstest wordt georganiseerd door twee toonaangevende Duitse vakbladen en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een soort wereldkampioenschap in transportefficiëntie voor langeafstandsvrachtwagens. Dit meldt Scania.

"De woorden die bij me opkomen zijn: ’volledig succes’ en ’klantwaarde”, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President en hoofd van Scania Trucks, in reactie op het nieuws over de laatste 'Green Truck'-triomf van het bedrijf. “Deze test vijf jaar op rij winnen is een prestatie die eigenlijk niet mogelijk zou moeten zijn, maar we hebben het toch gedaan. Ik zie het als het ultieme bewijs van hoe de aandrijflijntechnologie van Scania onze klanten ondersteunt bij hun constante inspanningen om een optimaal operationeel rendement te realiseren.”

R 410 truck

‘Green Truck’ wordt georganiseerd door de Duitse vakbladen ‘Trucker’ en ‘Verkehrs-Rundschau’ en de test in 2021 was niet minder veeleisend dan die in voorgaande jaren. De organisatoren kozen voor een bruto treingewicht van 32 ton en tot 430 pk voor de vrachtwagens die op het 342,8 km lange testparcours ten noorden van München de strijd aangingen. Dit jaar nam Scania deel met een R 410 truck die een testresultaat wist te behalen waar de rest van het veld niet aan kon tippen: het gemiddelde verbruik van de truck werd gemeten als 23,53 liter per 100 km, terwijl Scania ook de hoogste gemiddelde snelheid wist te bereiken, namelijk 80,60 km/u. Geen geringe prestatie als je bedenkt dat delen van het testparcours nogal uitdagend zijn, met steile heuvels.

De testen worden streng gecontroleerd en vinden plaats op de openbare weg, met een combinatie van snelwegen en landelijke wegen. Omstandigheden die de resultaten kunnen beïnvloeden, zoals verkeer en het weer, worden gecompenseerd door gebruik van een referentietruck. Alle trucks hebben hetzelfde merk banden, met dezelfde slijtage en spanning.

Ambitieuze doelen

“De meest efficiënte trucks kunnen aanbieden is niet alleen een onderdeel van Scania’s DNA en iets wat we altijd nastreven; het is ook uiterst belangrijk voor het bestrijden van klimaatverandering en het bereiken van onze ambitieuze, wetenschappelijk gefundeerde doelen”, aldus Dorski. “Hoewel elektrificatie in aantocht is, hebben we ook de meest efficiënte verbrandingsmotoren nodig om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te bereiken, iets waar Scania zich hard voor maakt.”

Door: Nationale Transportgids

01 maart '24 (13:17)

Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

01 maart '24 (11:30)

Accell met vakbonden in de clinch over reorganisatieplan

Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

01 maart '24 ( 8:08)

Co Trans overgenomen door transportbedrijf Van der Heijden

Internationaal transportbedrijf Van der Heijden BV uit Hapert heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 Co Trans BV uit hetzelfde Noord-Brabantse dorp overgenomen. Dat meldt Bigtruck.nl.

01 maart '24 ( 7:51)

Rijkswaterstaat gaat viaduct in A16 vervangen

In 2024 en 2025 vervangt Rijkswaterstaat een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Daarvoor zal tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct worden verlegd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

01 maart '24 ( 6:15)

Zakelijke rijders switchen vaker van elektrisch naar benzine

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

29 februari '24 (10:11)

FlixBus in 2023 uitgebreid naar meer landen, omzet positief

Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

29 februari '24 ( 6:00)

Rechter buigt zich over fatale aanrijding Wereldhavendagen

De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

29 februari '24 ( 6:00)

Autobranche boekte in 2023 een hogere omzet

De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 februari '24 (21:15)

TU-studenten beogen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

28 februari '24 (17:30)

Erasmusbrug in Rotterdam twee nachten dicht

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.