Van der Linden rust nieuwe Scania uit met zonnepanelen

Transportbedrijf Van der Linden uit Hillegom heeft onlangs een bijzondere Scania G370 6x2 bakwagen met aanhanger in gebruik genomen. Op het dak van de truck zijn zonnepanelen aangebracht die stroom gaan leveren om het elektrische systeem te ondersteunen. Deze stroom hoeft niet meer door de dynamo gegenereerd te worden waardoor de motor minder hard hoeft te werken. Dat scheelt zo’n 5-7 procent brandstof en dus ook CO2-uitstoot. Dit meldt Scania.

Van der Linden is een middelgrote logistiek dienstverlener die rijdt voor klanten zoals Twinpack en Vegro. Op het terrein staat dan ook veel getrokken materiaal, met de reclame van die klanten op de zijkant. “Onze trucks en onze chauffeurs zijn het visitekaartje voor deze bedrijven. Sinds kort staan er heel bescheiden naast onze bedrijfsnaam, ook onze contactgegevens op de trucks; er zijn nu eenmaal meer vervoerders die Van der Linden heten! Maar wij staan altijd in dienst van onze klant en rijden met hun reclame. Wij nemen bijv. ook de hele planning voor onze rekening om onze klanten te ontzorgen.” Sinds het aantreden van Frans Zoetmulder in 2019 is het bedrijf gegroeid van 20 naar 33 voertuigen.

SolarOnTop

IM Efficiency uit Helmond heeft met SolarOnTop de techniek van de zonnepanelen ontwikkeld. DGA Frans Zoetmulder van Van der Linden licht toe: “Ik kwam via via op het pad van IM Efficiency en heb gewoon de telefoon gepakt. Een belangrijke voorwaarde voor mij was dat het systeem probleemloos geïntegreerd kon worden in de architectuur van de Scania. Ik wil geen tegengestelde meningen wanneer het onverhoopt mis gaat. Daarom heb ik de Scania dealer gevraagd om mij dit bevestigen en die heeft tot in Zweden hiervoor toestemming gekregen. Kijk, dat is een partnership waarmee we verder kunnen innoveren. Door te denken in oplossingen! Ik profiteer nu van deze inspanningen, maar ik denk dat ook IM Efficiency een grote stap kan zetten nu ze met SolarOnTop directe contacten én een goedgekeurd product hebben bij een grote OEM.”

Voetafdruk verkleinen

Met de zonnepalen zet Van der Linden een grote stap in de verduurzaming. En de verduurzaming is altijd het primaire uitgangspunt en als het aan directeur Zoetmulder ligt. “Ik ben voortdurend op zoek naar mogelijkheden om onze carbon voetafdruk te verkleinen en een signaal voor vergroening af te geven. Uiteraard wel met een gezonde business case, want we hebben natuurlijk wel een bedrijf te runnen.”

Door: Nationale Transportgids