Velsertunnel (A22) komend weekend dicht, extra reistijd door omleidingen

De Velsertunnel is van vrijdag 28 mei tot maandag 31 mei afgesloten voor verkeer. Rijkswaterstaat voert onderhoud uit in en om de tunnel. Weggebruikers worden ter plaatse omgeleid en moeten rekening houden met extra reistijd. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

Begin mei was de Velsertunnel ook al dicht wegens onderhoud. De werkzaamheden die in deze weekenden niet konden worden afgerond, vinden nu plaats in het weekend van vrijdag 28 mei tot maandag 31 mei.

Om de tunnel in goede conditie te houden vindt er onderhoud plaats aan onder andere de verkeerssignalering, de verlichting, het camerasysteem en het asfalt. Dit betekent dat de Velsertunnel in beide richtingen van vrijdag 21.00 uur tot maandag 05.00 uur voor het verkeer volledig wordt afgesloten. Verkeer dat gebruik wil maken van de Velsertunnel (A22) wordt gedurende het weekend omgeleid via de Wijkertunnel (A9).

Omleidingsroutes

Verkeer aan de noordkant van de Velsertunnel wordt geadviseerd om via de A22 naar knooppunt Beverwijk te reizen en via de Wijkertunnel (A9) naar het zuiden te gaan. Verkeer op de N197 en N246 kan het beste via oprit 8 Bazaar de A9 op gaan. De extra reistijd kan oplopen tot 12 minuten.

Van vrijdag 21.00 uur tot zaterdag 06.00 uur is oprit 1 IJmuiden richting Haarlem op de A22 dicht. Verkeer aan de zuidkant van de Velsertunnel wordt geadviseerd om via de N208 en N200 richting de A9 te reizen en vanaf knooppunt Rottepolderplein gebruik te maken van de Wijkertunnel (A9). Vanaf zaterdag 06.00 uur kan het verkeer via de A22 en A9 naar knooppunt Rottepolderplein reizen, daar keren en via de Wijkertunnel (A9) naar het noorden gaan.

Rijkswaterstaat: mijdt veerpont en sluizenroute

Verkeer uit de regio Haarlem wordt geadviseerd via de N208 en N200 richting de A9 te reizen en vanaf knooppunt Rottepolderplein gebruik te maken van de Wijkertunnel (A9). De extra reistijd kan oplopen tot 13 minuten.

Weggebruikers wordt geadviseerd gebruik te maken van de omleidingsroutes en niet van de veerpont over het Noordzeekanaal, aangezien deze niet geschikt is voor grote verkeersstromen. Ook de sluizenroute is voor autoverkeer niet beschikbaar.

Onderhoud aan tunnels

Rijkswaterstaat beheert in totaal 19 tunnels in het Nederlandse snelwegennet. Ook de Velsertunnel valt daaronder. Om deze tunnels in goede conditie te houden vinden er regelmatig inspecties van het tunnelsysteem en onderhoudswerkzaamheden plaats. Deze geven tjdelijke verkeershinder, maar veiligheid staat altijd voorop: de tunnels in Nederland behoren tot de veiligste van Europa, zo laat Rijkswaterstaat weten.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat