Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Olieprijs loopt weer verder op door voorspoedig herstel coronacrisis

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De prijs voor een vat olie stijgt maandag verder, nadat vrijdag ook al een stevige prijsverhoging werd genoteerd. Er zijn steeds meer tekenen dat het herstel van de coronacrisis voorspoedig verloopt en daarmee de vraag naar olie groeit. Dit woog op tegen de bezorgdheid over het weer in het leven roepen van de nucleaire overeenkomst met Iran wat mogelijk zal zorgen voor een toename van het wereldwijde aanbod als Iran weer toegang krijgt tot de markten.

Voor een vat Amerikaanse olie moest maandagmorgen 63,97 dollar worden betaald, wat een stijging betekende met 0,6 procent. Dit kwam bovenop de plus van 2,5 procent op vrijdag. Brentolie werd ook 0,6 procent duurder op 66,84 dollar per vat.

Dalende sterftecijfers goed voorteken energieconsumptie

Het aantal besmettingen met het coronavirus in de Verenigde Staten neemt almaar af. Voor het eerst sinds juni werden een week lang niet meer dan 30.000 besmettingen per dag gemeld. Verder dalen de sterftecijfers in grote Europese landen als Italië en Frankrijk, wat een goed voorteken is voor de energieconsumptie.

De besprekingen tussen Iran en wereldmachten worden deze week in Wenen voortgezet. Dan moet ook duidelijk worden of de resterende meningsverschillen over het nucleaire pact kunnen worden opgelost. Als onderdeel van dat proces zal Iran waarschijnlijk een nucleaire inspectieovereenkomst van de Verenigde Naties verlengen. Daarmee winnen diplomaten tijd om de historische overeenkomst nieuw leven in te blazen waarmee Iran ook weer zou kunnen terugkeren op de wereldoliemarkten.

OPEC

De prijs voor ruwe olie is dit jaar gestegen, geholpen door de verdere uitrol van coronavaccins en het daarmee gepaard gaande economische herstel. Sinds maart is wel sprake van haperingen door nieuwe besmettingsgolven in met name Aziatische economieën. Wat verder meespeelt is dat de bij oliekartel OPEC aangesloten landen en diens bondgenoten de gezamenlijke productiebeperkingen aan het versoepelen zijn.

Volgens kenners zal het herstel van de vraag naar olie ruimschoots kunnen compenseren voor een zwakkere consumptie in landen in Zuid-Azië en Latijns-Amerika.

Door: ANP

16 april '24 (16:45)

Ook openbaar vervoer drie grote steden staat zaterdag drie minuten stil

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder.

16 april '24 (15:15)

Kabinet wil strengere regels voor onder andere scootmobielen

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw "kader voor gehandicaptenvoertuigen". Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

16 april '24 (13:45)

Acht jaar gevangenisstraf voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

16 april '24 (12:16)

Ongeluk met vrachtwagen bij Den Oever: Afsluitdijk in beide richtingen dicht

De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever, laat een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie weten. Daarbij is volgens hem iemand gewond geraakt.

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.