Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verkeersveiligheidscampagnes Drenthe kan rekenen op veel steun

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Er is veel steun voor veiligheidscampagnes op provinciale wegen. Het gedrag van (mede)weggebruikers is namelijk de grootste reden voor een onveilig gevoel op de Drentse N-wegen. Dit is één van de uitkomsten uit een onderzoek naar het veiligheidsgevoel op drie grote Drentse wegen (de N34, N381 en N391). Bijna 90 procent van de deelnemers vindt dat dit gedrag moet worden aangepakt. Dit meldt de provincie Drenthe.

Vooral inhalen bij een doorgetrokken streep, afleiding achter het stuur, keren op de weg en onvoldoende afstand houden baart deelnemers zorgen. De Provincie Drenthe voelt zich door de resultaten gesteund om dit gedrag aan te blijven pakken.

Veiliger maken van de wegen

De enquête is uitgevoerd door de provincie in november 2020 en geeft inzicht in verkeersonveiligheidsgevoelens op de Drentse stroomwegen. Er namen 1604 weggebruikers deel aan de enquête. De belangrijkste conclusie is dat 89 procent van de ondervraagden vindt dat het gedrag van (mede)weggebruikers op de drie provinciale wegen moet worden aangepakt. 1431 ondervraagden gaven suggesties voor het veiliger maken van de drie wegen. Zo noemen ze onder andere meer handhaven op snelheid, inhalen en bellen, en een gehele verdubbeling van de N34 of een inhaalverbod over de hele weg. Ook doen veel mensen een appel op de weggebruiker zelf: heb meer geduld en respect voor elkaar.

De resultaten van de enquête worden door de Provincie Drenthe gebruikt bij het ontwikkelen van maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten. Bijvoorbeeld als tijdens het gesprek met Statenleden op donderdag 22 april jongstleden over tijdelijke maatregelen ter vergroting van de verkeersveiligheid op de N34. De Provincie Drenthe komt naar aanleiding van dit gesprek voor de zomer met een voorstel voor tijdelijke maatregelen.

Kalm aan, vlot verder

Gedrag van (mede)weggebruikers blijkt een grote rol te spelen in de veiligheidsbeleving van weggebruikers. De provincie vraagt hier aandacht voor middels de campagne ‘Kalm aan, vlot verder’. In deze, in december 2020 gelanceerde, campagne wordt aandacht besteed aan afleiding, keren en inhalen, maar ook aan afstand houden en invoegen. Weggebruikers worden zowel online als offline gewezen op (on)veilig verkeersgedrag langs de drie wegen. De uitgevoerde enquête geldt als nulmeting voor de campagne.

Door: Nationale Transportgids

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.