Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Warenhuis IKEA bezorgt nu ook elektrisch in Amsterdam, tweede stad in de wereld

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Amsterdam is wereldwijd de tweede stad waar IKEA alle pakketten met elektrische voertuigen gaat bezorgen. In de Chinese miljoenenstad Shanghai was dat al zo. Vanaf mei rijden 22 elektrische voertuigen binnen de ring van Amsterdam. Het woonwarenhuis wil zo bijdragen aan een schonere lucht in de stad.

Het doel is om in 2025 in heel Nederland en wereldwijd alleen nog maar uitstootvrij te bezorgen. Het is een belangrijk onderdeel van de ambitie van IKEA om in 2030 circulair en klimaatpositief te zijn.

De kennis en ervaring die IKEA in Amsterdam en enkele andere wereldsteden opdoet, gebruikt het bedrijf om wereldwijd de transitie te maken naar 100 procent elektrisch vervoer. Ook helpt IKEA de gemeente Amsterdam met haar doel om de binnenstad in 2025, en de gemeente in 2030, geheel uitstootvrij te maken.

Uitdaging

Volgens de directeur van IKEA Nederland, Paul de Jong, is het elektrisch bezorgen een uitdaging omdat "we ons op nieuw terrein begeven". De elektrische voertuigen kunnen bijvoorbeeld ongeveer 120 kilometer per dag rijden als ze volledig opgeladen zijn. Dat is niet genoeg om alle bezorgingen op een dag te doen. "De volgende stap is dat de voorzieningen, zoals voldoende laadpalen in de stad, er ook komen." Volgens De Jong is het vooral belangrijk "dat een eerste stap is gezet, zodat we hierop verder kunnen bouwen. Je moet gewoon beginnen".

Het Zweedse woonwarenhuis wil de hele industrie inspireren om duurzame veranderingen in gang te zetten. De keten werkt samen met fabrikanten, leasebedrijven, EV-platformen, laadpaalbedrijven en beleidsmakers.

Klimaatpositief

Naast het elektrisch bezorgen doet IKEA nog meer om de doelstelling om in 2030 klimaatpositief te zijn te behalen. Sinds oktober geeft het bedrijf meubels een tweede leven met de Meubel inruilservice. IKEA Nederland heeft inmiddels 10.000 producten die nog in een goede staat zijn teruggekocht van klanten voor een gereduceerd bedrag. "Vervolgens verkopen we ze in de Circulair Hub, de voormalige Koopjeshoek", legt De Jong uit.

Ook het recyclen van matrassen ziet het bedrijf als verantwoordelijkheid. De Jong is er trots op dat ze samen met andere producenten nu al zo goed als alle 1,5 miljoen matrassen die jaarlijks worden afgedankt, kunnen recyclen. En van de verkochte Zweedse gehaktballetjes is inmiddels een kwart plantaardig. Op internationaal niveau is IKEA ook bezig met een duurzamere omgang met grondstoffen.

Geen aandeelhouders

Om actie te ondernemen op het gebied van duurzaamheid, zit het volgens De Jong mee dat IKEA geen aandeelhouders heeft. "We kijken naar de lange termijn en weten dat de keuze is: of vooraan staan in deze ontwikkeling of achter aansluiten." De Jong verwacht dat consumenten op een gegeven moment duidelijk gaan kiezen voor bedrijven die duurzaam te werk gaan. "Relevant blijven voor de consument speelt dus zeker mee."

Door: ANP

01 maart '24 (13:17)

Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

01 maart '24 (11:30)

Accell met vakbonden in de clinch over reorganisatieplan

Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

01 maart '24 ( 8:08)

Co Trans overgenomen door transportbedrijf Van der Heijden

Internationaal transportbedrijf Van der Heijden BV uit Hapert heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 Co Trans BV uit hetzelfde Noord-Brabantse dorp overgenomen. Dat meldt Bigtruck.nl.

01 maart '24 ( 7:51)

Rijkswaterstaat gaat viaduct in A16 vervangen

In 2024 en 2025 vervangt Rijkswaterstaat een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Daarvoor zal tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct worden verlegd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

01 maart '24 ( 6:15)

Zakelijke rijders switchen vaker van elektrisch naar benzine

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

29 februari '24 (10:11)

FlixBus in 2023 uitgebreid naar meer landen, omzet positief

Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

29 februari '24 ( 6:00)

Rechter buigt zich over fatale aanrijding Wereldhavendagen

De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

29 februari '24 ( 6:00)

Autobranche boekte in 2023 een hogere omzet

De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 februari '24 (21:15)

TU-studenten beogen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

28 februari '24 (17:30)

Erasmusbrug in Rotterdam twee nachten dicht

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.