Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Europees wagenpark kent steeds meer elektrische auto's

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Europese wagenpark gaat steeds meer uit elektrische auto's bestaan. Volgens de Europese branchevereniging voor automakers ACEA was in de eerste drie maanden van dit jaar ruim een derde van alle nieuw verkochte auto's elektrisch of hybride. De verkoop werd vooral gesterkt door overheidssubsidie voor elektrische auto's.

Het grootste aandeel had de gewone hybride auto, met ruim 18 procent, waarvan 469.784 wagens werden verkocht. Daarna volgt de plug-in hybride auto, oftewel een auto met een stekker waarvan de batterijen zichzelf kunnen opladen. Daarvan stegen de verkopen fors tot 208.389 auto's en kwam het aandeel uit op ruim 8 procent. In alle lidstaten stegen de verkopen van deze twee typen, maar met name in Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Van de elektrische auto's was bijna 6 procent een auto met alleen een batterij. Deze kende in de eerste maanden van het jaar bijna twee derde meer verkopen tot 146.185 auto's. Met name in Duitsland en Italië nam de verkoop flink toe, terwijl in Spanje deze juist daalde. Het aantal auto's op aardgas liep daarnaast met 10 procent terug tot 14.300 wagens, terwijl de verkoop van auto's op LPG bijna verdubbelde door vraag in Frankrijk en Italië naar dit type.

Benzine- en dieselmotoren

Hoewel het aantal op fossiele brandstof rijdende auto's blijft dalen in Europa, heeft nog ruim twee derde van alle nieuw verkochte personenauto's een benzine- of dieselmotor, becijferde de ACEA. Dieselauto's waren wel het minst in trek: tussen januari en april daalde dat aantal met een vijfde tot 593.559 auto's ten opzichte van een jaar geleden. De meeste landen in de EU lieten een daling zien, maar de grootste dalingen waren met bijna een derde minder verkopen in Duitsland en Spanje en ruim 11 procent minder verkopen in Frankrijk.

Duitsland, Spanje en Italië 

Ook benzineauto's kunnen op minder enthousiasme rekenen van Europese automobilisten. Daarvan daalden de verkopen met bijna 17 procent licht naar 1,1 miljoen verkochte auto's. Met uitzondering van de Fransen, waar ruim 8 procent meer nieuwe benzine-auto's werden verkocht, daalden de verkopen in alle andere Europese landen. De daling was met name te zien in Duitsland, Spanje en Italië.

Door: ANP

14 mei '24 ( 7:09)

Werkzaamheden aan gemaal Terwolde: Bandijk circa twee jaar afgesloten

Vanaf 21 mei 2024 wordt de Bandijk vanwege ingrijpende werkzaamheden aan het gemaal Terwolde afgesloten voor al het verkeer. De afsluiting van de Bandijk duurt tot halverwege 2026. Daarover bericht de gemeente Voorst.

14 mei '24 ( 6:55)

Zuilense Ring (N230): stiller asfalt en lagere snelheid

De Zuilense Ring (N230) krijgt in de loop van 2025 een lagere maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Nu is het de enige Utrechtse provinciale weg waar het verkeer 100 kilometer per uur mag rijden. Daarover bericht de provincie Utrecht.

14 mei '24 ( 6:40)

Aandacht van Arriva voor 200-jarig jubileum KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij bestaat in 2024 tweehonderd jaar. Vervoerder Arriva werkt samen met de KNRM en besteedt aandacht aan dit jubileum en aan het belang van de KNRM en haar vijftienhonderd vrijwilligers. Dat meldt Arriva.

13 mei '24 (14:00)

Protesterend XR kondigt nieuwe wegblokkade in Haarlem aan

Voor het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem houden ongeveer tien activisten van Extinction Rebellion (XR) een lawaaiprotest in verband met Tata Steel. Zij kondigen aan op vrijdag 7 juni opnieuw een stukje van de N205 voor het provinciehuis te blokkeren.

10 mei '24 (14:28)

Spijkenisserbrug zaterdag weer open: drie dagen sneller dan gepland

Het asfaltonderhoud aan de Spijkenisserbrug is sneller verlopen dan de verwachting was. Zaterdag 11 mei 2024 gaat de brug om 09.00 uur weer open voor wegverkeer. Dat is drie dagen eerder dan de planning was. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

10 mei '24 ( 9:31)

Meer reizigers en bussen in Zuid-Holland

Na een terugval in coronatijd herstelt het aantal reizigers in het openbaar vervoer in Zuid-Holland zich. Vanaf zondag 12 mei 2024 komen er gemiddeld tweehonderd ritten per dag bij in de dienstregeling van bussen in Leiden, Gouda, Alphen aan den Rijn en omliggende gebieden. Daarover bericht Provincie Zuid-Holland.

10 mei '24 ( 7:15)

Parkeervergunning in twee op drie gemeenten duurder dan in 2021

Mensen die een vergunning nodig hebben om hun auto in de buurt van hun woning te parkeren, betalen daar vaak meer voor dan een paar jaar geleden. In zes van de tien gemeenten met een parkeervergunninggebied zijn de kosten sinds 2021 gestegen. De prijs van een parkeervergunning verschilt sterk per gemeente.

09 mei '24 (10:50)

Fryske Marren eerste Friese gemeente met Arriva Meedoen Pas

Inwoners van de gemeente De Fryske Marren met een laag inkomen kunnen van 1 april tot en met 31 december 2024 gratis reizen met het openbaar vervoer. De Fryske Marren is de eerste Friese gemeente met de Meedoen Pas van Arriva. Daarover bericht Arriva.

08 mei '24 (12:45)

Park&Charge gaat 191 bestaande laadpalen in Utrecht en Gelderland vernieuwen

In meerdere gemeenten in Gelderland en Utrecht gaat Park&Change 191 bestaande laadpalen vernieuwen. Eerder kocht de laadpalenexploitant de oude oplaadpunten.

08 mei '24 ( 8:15)

BMW verkoopt meer elektrische auto´s

Het Duitse autoconcern BMW heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de wereldwijde verkopen licht zien stijgen. Daarbij deden volledig elektrische auto's het goed. De verkoop van motorfietsen van BMW ging wel omlaag.