Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Europees wagenpark kent steeds meer elektrische auto's

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Europese wagenpark gaat steeds meer uit elektrische auto's bestaan. Volgens de Europese branchevereniging voor automakers ACEA was in de eerste drie maanden van dit jaar ruim een derde van alle nieuw verkochte auto's elektrisch of hybride. De verkoop werd vooral gesterkt door overheidssubsidie voor elektrische auto's.

Het grootste aandeel had de gewone hybride auto, met ruim 18 procent, waarvan 469.784 wagens werden verkocht. Daarna volgt de plug-in hybride auto, oftewel een auto met een stekker waarvan de batterijen zichzelf kunnen opladen. Daarvan stegen de verkopen fors tot 208.389 auto's en kwam het aandeel uit op ruim 8 procent. In alle lidstaten stegen de verkopen van deze twee typen, maar met name in Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Van de elektrische auto's was bijna 6 procent een auto met alleen een batterij. Deze kende in de eerste maanden van het jaar bijna twee derde meer verkopen tot 146.185 auto's. Met name in Duitsland en Italië nam de verkoop flink toe, terwijl in Spanje deze juist daalde. Het aantal auto's op aardgas liep daarnaast met 10 procent terug tot 14.300 wagens, terwijl de verkoop van auto's op LPG bijna verdubbelde door vraag in Frankrijk en Italië naar dit type.

Benzine- en dieselmotoren

Hoewel het aantal op fossiele brandstof rijdende auto's blijft dalen in Europa, heeft nog ruim twee derde van alle nieuw verkochte personenauto's een benzine- of dieselmotor, becijferde de ACEA. Dieselauto's waren wel het minst in trek: tussen januari en april daalde dat aantal met een vijfde tot 593.559 auto's ten opzichte van een jaar geleden. De meeste landen in de EU lieten een daling zien, maar de grootste dalingen waren met bijna een derde minder verkopen in Duitsland en Spanje en ruim 11 procent minder verkopen in Frankrijk.

Duitsland, Spanje en Italië 

Ook benzineauto's kunnen op minder enthousiasme rekenen van Europese automobilisten. Daarvan daalden de verkopen met bijna 17 procent licht naar 1,1 miljoen verkochte auto's. Met uitzondering van de Fransen, waar ruim 8 procent meer nieuwe benzine-auto's werden verkocht, daalden de verkopen in alle andere Europese landen. De daling was met name te zien in Duitsland, Spanje en Italië.

Door: ANP

21 februari '24 (12:45)

Minstens twee slachtoffers in Lochem door gevallen brugdek

Het brugdek dat woensdagochtend werd getakeld in Lochem is op minstens twee slachtoffers gevallen. Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Voor zover bekend zijn er in totaal vier mensen gewond geraakt, van wie drie zwaargewond. De Arbeidsinspectie gaat naar Lochem om daar onderzoek te doen naar het ongeval met de in aanbouw zijnde brug.

21 februari '24 (11:30)

Na terreurdreiging weer groen reisadvies voor Parijs

Het reisadvies voor Parijs is aangepast van geel naar groen. Daarmee is de kleurcode voor heel Frankrijk nu weer groen, wat betekent dat er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen bijzondere risico's zijn. De veiligheidsrisico's zijn volgens het departement vergelijkbaar met die in Nederland.

21 februari '24 (11:30)

Eerste bussen met asielzoekers van Ter Apel naar Biddinghuizen

De eerste bussen met asielzoekers zijn woensdagochtend rond 11.00 uur vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel vertrokken naar Biddinghuizen. Dat meldt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Biddinghuizen vangt vanaf woensdag 240 extra asielzoekers op om het aanmeldcentrum te ontlasten.

21 februari '24 (11:23)

In Assen minste aantal rijbewijzen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat inwoners van de gemeente De Wolden in Drenthe provinciebreed relatief gezien het meest beschikken over een rijbewijs. Dat meldt RTV Drenthe.

21 februari '24 ( 8:56)

Wegwerkzaamheden tussen Appingedam en Eemshaven

Rijkswaterstaat voert sinds maandagochtend grootschalig onderhoud uit aan de N33 in de provincie Groningen. De werkzaamheden vinden plaats tussen knooppunt Zuidbroek en de Eemshaven en duren tot medio maart. Dat meldt Rijkswaterstaat.

20 februari '24 (10:15)

Slachtoffer dodelijk verkeersongeluk in Barneveld is 83-jarige man

Het slachtoffer van het fatale ongeluk in Barneveld maandagavond is een 83-jarige man uit Voorthuizen. De politie heeft dinsdagochtend de familie van de man op de hoogte gebracht.

20 februari '24 ( 8:15)

Elektrische auto's winnen terrein in Europa

Autofabrikanten in Europa zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Ze verkochten in januari ruim 12 procent meer personenauto's, meldt de Europese brancheorganisatie ACEA. Elektrische auto's wonnen marktaandeel, ondanks het verdwijnen van een subsidie voor stekkerauto's in Duitsland.

20 februari '24 ( 7:54)

Motorrijder zwaargewond na heftig ongeval op A16

Maandag 19 februari 2024 is circa 06.45 uur een motorrijder uit Rotterdam zwaargewond geraakt bij een aanrijding op de A16 bij knooppunt Galder richting België. Door een nog onbekende oorzaak kwamen de motor, een bestelbus en een vrachtwagen met elkaar in aanraking. Dat meldt Politie.nl.

20 februari '24 ( 7:39)

Onderzoek naar weggebruik in Noord-Holland

Rijkswaterstaat onderzoekt vanaf maandag 26 februari 2024 met behulp van kentekenregistratie het weggebruik in Noord-Holland. Doel is om zicht te krijgen op welke weggebruikers regelmatig in de regio rijden, zodat hun vervolgens een NS Altijd Voordeel-abonnement kan worden geboden en de mogelijkheid om deel te nemen aan een beloningsproject. Dat meldt Rijkswaterstaat.

20 februari '24 ( 7:15)

Bedrijven investeren minder in personenauto's en vliegtuigen

Bedrijven hebben in december 8,1 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's en machines werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In november namen de bedrijfsinvesteringen met 4,8 procent af.