Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

TLN: Uitstel vrachtwagenheffing mokerslag voor behalen klimaatdoelen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Door de vrachtwagenheffing pas in 2027 in te voeren ontstaat een gat van 750 miljoen euro, bedoeld om de transportsector op tijd te verduurzamen. Daarvoor waarschuwt Transport en Logistiek Nederland (TLN). De sector dreigt daardoor de klimaatdoelstellingen niet te halen. Dit meldt TLN.

“Dit besluit komt volledig uit het niets vallen,” aldus TLN-voorzitter Elisabeth Post. “De terugsluis van de opbrengsten van de vrachtwagenheffing is het fundament van onze duurzaamheidtransitie. Dat werd, in aanloop naar de verkiezingen, ook door veel politieke partijen onderstreept. Maar dat fundament wordt nu met één pennenstreek doorgehaald.”

Mokerslag

De invoering van de vrachtwagenheffing stond gepland op 2024, maar demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen liet deze week in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de heffing niet vóór 2027 geïmplementeerd kan worden. Een mokerslag voor de duurzaamheidstransitie van de sector transport en logistiek. De opbrengsten van de vrachtwagenheffing  – ongeveer 250 miljoen euro per jaar – zouden namelijk gebruikt worden om de sector te helpen in de verduurzamingsopgave. Nu de invoering met minstens drie jaar uit te stellen loopt de sector zeker 750 miljoen euro mis. En dat terwijl de klok doorloopt, laat TLN weten.

Klimaatakkoord

Doelstellingen in het klimaatakkoord, zoals het emissievrije vervoer in 30 tot 40 binnensteden, komen door dit besluit op losse voet te staan benadrukt Post. “Bij het opstellen van het klimaatakkoord hebben wij bewezen dat we een ambitieuze sector zijn. Wij willen meewerken aan het verduurzamen van het goederenvervoer, maar dat kunnen we simpelweg niet alleen. Om de klimaatdoelstellingen te halen, hebben samen met het kabinet duidelijke afspraken gemaakt over de invoering van de vrachtwagenheffing en de terugsluis van de opbrengsten. Maar daar trekt de minister nu opeens een streep doorheen. Een nieuw kabinet moet dit gat zo snel mogelijk dichten.”

Op dit moment rijden er slechts 160 trucks met een emissievrije aandrijving in Nederland. Om steden vanaf 2025 emissievrij te bevoorraden zijn zeker 5000 elektrische vrachtwagens nodig, maar zo’n vrachtwagen kost ongeveer drie keer zoveel als een dieseltruck. Met de opbrengsten van de vrachtwagenheffing zouden transportondernemers door middel van subsidie deze grote investeringen gedeeltelijk kunnen financieren.

Vertrouwen

Met dit plotselinge besluit toont de overheid zich geen betrouwbare partner. Uiterst kwalijk, want vertrouwen is cruciaal om de klimaatdoelen te halen, aldus Post: “De uitdagingen waar we gezamenlijk voor staan, zijn groot. En als we die willen halen is duidelijkheid nodig. Duidelijkheid voor de sector, maar bovenal voor ondernemers. Juist nu het bij de formatie zal gaan over het herstel van de economie en het opkrabbelen van het bedrijfsleven na de crisis, zijn vertrouwen en duidelijkheid onmisbaar. Maar beide zijn op dit moment ver te zoeken.”

Door: Nationale Transportgids

27 februari '24 (13:09)

FNV stelt ultimatum: een week om busstakingen te voorkomen

Streekvervoerder Arriva krijgt een week de tijd om aan de eisen van de chauffeurs in de regio Twente te voldoen, anders volgen stakingen. Vakbond FNV heeft Arriva een ultimatum gesteld, tot dinsdag 5 maart om 17.00 uur. De chauffeurs willen onder meer een aaneengesloten pauze van 30 minuten kunnen opnemen en tijdens hun dienst meer tijd om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan.

27 februari '24 ( 7:15)

Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug vanwege veiligheid

Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

26 februari '24 (14:12)

Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

26 februari '24 (13:00)

Defensievrachtwagen met militaire uitrusting vorige week deels leeggeroofd

Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

26 februari '24 (11:30)

Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

26 februari '24 ( 9:30)

Parkeergarages van ING geblokkeerd door klimaatactivisten

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandagochtend twee parkeergarages geblokkeerd van ING in Amsterdam-Zuidoost. Volgens een woordvoerder van de bank kunnen medewerkers daardoor deze garages niet inrijden.

26 februari '24 ( 9:00)

Consumentenbond: reisaanbiedingen kloppen vaak niet

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. Volgens de belangenorganisatie komt het bijvoorbeeld voor dat de prijs tijdens het boeken verandert. "Of er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiële informatie."

26 februari '24 ( 7:45)

Markt blijft moeilijk voor post- en pakketbezorger PostNL

Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

24 februari '24 ( 6:00)

Brennerautobahn na sneeuwval weer open

Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

24 februari '24 ( 6:00)

Klimaatactivisten van XR willen vandaag opnieuw A10 blokkeren

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.