Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

CBR volgende week van start met inhalen van 400.000 theorie-examens

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) start 28 april met het inhalen van de 400.000 theorie-examens die sinds 15 december vanwege de strenge coronamaatregelen niet afgenomen konden worden. "De praktijkexamens konden we al sinds maart weer afnemen, de theorie miste nog", zegt een woordvoerder.

Dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie werden versoepelingen van de maatregelen vanaf 28 april aangekondigd, waar deze er een van is. "We zijn superblij dat we weer aan het werk kunnen", klinkt het vanuit het CBR, want de achterstanden zijn "enorm". "We zijn sinds maart weer praktijkexamens aan het afnemen, maar ook daar hebben we een achterstand van 300.000 examens. Dat hebben we niet één-twee-drie ingelopen", zegt de woordvoerder. In totaal moet het bureau dus een achterstand van 700.000 examens zien weg te werken.

'Kleinere groepen dan vroeger'

Om dat veilig te doen, "onze doelgroep is zo'n beetje de laatste die gevaccineerd gaat worden", zijn er maatregelen genomen "voor hen en onze collega’s", aldus de zegsvrouw. Theorie-examens worden afgenomen bij 24 mensen tegelijk, "een veel kleinere groep dan vroeger". Er zijn spatschermen geplaatst en de luchtverversing is aangepast.

Het inplannen van de theorie-examens gaat net als bij het inhalen van de praktijkexamens. "Van wie het examen eerder is uitgesteld, kan voor 1 augustus een plaatsje boeken. Daar hebben we capaciteit voor vrijgehouden." Daarna zijn nieuwe examenkandidaten aan de beurt.

Slagingspercentage moet omhoog

Het CBR heeft een plan gemaakt om de enorme wachtrijen in te dammen, beginnend bij de eigen medewerkers. "We werven nieuwe mensen, werken over en in het weekend. Maar dat zal niet genoeg zijn." Daarom is de branche gevraagd minder examens in te plannen, want "van de 300.000 zakt de helft en dat is enorm zonde". Het slagingspercentage moet dus omhoog, iets waar het CBR vanaf mei op gaat letten. Als die maatregelen de wachttijden nog niet doen zakken, "moeten we onorthodoxe manieren verzinnen". Dan moet gedacht worden aan afschaffen van de tussentijdse toets en het faalangstexamen, en het verhogen van de afrij-leeftijd van 17 naar 18 jaar. "Maar dat wil niemand."

Door: ANP

Lees ook: Maatregelen CBR voor aanpak wachttijd landen niet goed in Tweede Kamer 

01 maart '24 (13:17)

Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

01 maart '24 (11:30)

Accell met vakbonden in de clinch over reorganisatieplan

Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

01 maart '24 ( 8:08)

Co Trans overgenomen door transportbedrijf Van der Heijden

Internationaal transportbedrijf Van der Heijden BV uit Hapert heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 Co Trans BV uit hetzelfde Noord-Brabantse dorp overgenomen. Dat meldt Bigtruck.nl.

01 maart '24 ( 7:51)

Rijkswaterstaat gaat viaduct in A16 vervangen

In 2024 en 2025 vervangt Rijkswaterstaat een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Daarvoor zal tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct worden verlegd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

01 maart '24 ( 6:15)

Zakelijke rijders switchen vaker van elektrisch naar benzine

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

29 februari '24 (10:11)

FlixBus in 2023 uitgebreid naar meer landen, omzet positief

Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

29 februari '24 ( 6:00)

Rechter buigt zich over fatale aanrijding Wereldhavendagen

De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

29 februari '24 ( 6:00)

Autobranche boekte in 2023 een hogere omzet

De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 februari '24 (21:15)

TU-studenten beogen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

28 februari '24 (17:30)

Erasmusbrug in Rotterdam twee nachten dicht

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.