Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Maatregelen CBR voor aanpak wachttijd landen niet goed in Tweede Kamer

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Tweede Kamer ziet niets in de voorgestelde noodmaatregelen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om de wachttijden voor de rijexamens terug te dringen. Door de coronacrisis moeten meer dan 600.000 examens worden ingehaald.

Het gaat om stappen die moeten worden genomen als het de rijscholen niet lukt om de slagingspercentages te verbeteren. Het CBR stelt voor om dan 17-jarigen tijdelijk geen rijexamen meer te laten doen, faalangstexamens en tussentijdse toetsen voorlopig te schrappen.

Het is "onredelijk" om het faalangstexamen niet meer aan te bieden, zei Mahir Alkaya (SP) tijdens een debat maandag. Dat vinden ook PvdA, D66, CDA, PVV, DENK en SGP. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is eveneens "niet enthousiast" over dit onderdeel.

Uiterste redmiddel

Ook het schrappen van examens voor 17-jarigen kan niet op genade rekenen van de Kamerleden. Die stap komt voor VVD'er Peter de Groot "te snel". En ook het voorstel om tijdelijk stoppen van de tussentijdse toets (een soort proefexamen) valt niet goed.

Volgens de bewindsvrouw zijn de noodmaatregelen een "uiterste redmiddel" dat "we hopelijk nooit hoeven in te zetten". Ze riep rijscholen op kandidaten pas op examen te sturen als ze voldoende voorbereid zijn. Als het slagingspercentage met 10 procent verbetert, scheelt dat 80.000 examens per jaar, zei ze.

Slagingspercentages

Eind mei wordt duidelijk of de slagingspercentages van de rijscholen zijn verbeterd. Als dat niet het geval is, worden de noodmaatregelen overwogen. Volgens de minister heeft het CBR "grondig" gekeken naar alle mogelijkheden om de wachttijden te verminderen.

Om de wachttijden aan te pakken neemt het CBR al stappen. Er worden honderd extra rij-examinatoren aangenomen en er wordt meer overgewerkt. Ook zijn gepensioneerde examinatoren gevraagd weer aan de slag te gaan.

Door: ANP

27 februari '24 (13:09)

FNV stelt ultimatum: een week om busstakingen te voorkomen

Streekvervoerder Arriva krijgt een week de tijd om aan de eisen van de chauffeurs in de regio Twente te voldoen, anders volgen stakingen. Vakbond FNV heeft Arriva een ultimatum gesteld, tot dinsdag 5 maart om 17.00 uur. De chauffeurs willen onder meer een aaneengesloten pauze van 30 minuten kunnen opnemen en tijdens hun dienst meer tijd om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan.

27 februari '24 ( 7:15)

Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug vanwege veiligheid

Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

26 februari '24 (14:12)

Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

26 februari '24 (13:00)

Defensievrachtwagen met militaire uitrusting vorige week deels leeggeroofd

Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

26 februari '24 (11:30)

Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

26 februari '24 ( 9:30)

Parkeergarages van ING geblokkeerd door klimaatactivisten

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandagochtend twee parkeergarages geblokkeerd van ING in Amsterdam-Zuidoost. Volgens een woordvoerder van de bank kunnen medewerkers daardoor deze garages niet inrijden.

26 februari '24 ( 9:00)

Consumentenbond: reisaanbiedingen kloppen vaak niet

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. Volgens de belangenorganisatie komt het bijvoorbeeld voor dat de prijs tijdens het boeken verandert. "Of er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiële informatie."

26 februari '24 ( 7:45)

Markt blijft moeilijk voor post- en pakketbezorger PostNL

Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

24 februari '24 ( 6:00)

Brennerautobahn na sneeuwval weer open

Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

24 februari '24 ( 6:00)

Klimaatactivisten van XR willen vandaag opnieuw A10 blokkeren

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.