Kabinet wil export minder vervuilend maken en sluit zich aan bij groen initiatief

Het kabinet wil er samen met andere landen voor zorgen dat export minder vervuilend is. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit) laat weten dat Nederland zich heeft aangesloten bij een kopgroep van Europese landen. Samen spreken zij onder meer af te onderzoeken hoe ze de financiële steun voor de export gerelateerd aan fossiele energieprojecten uiteindelijk aan banden kunnen leggen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de verzekering van risico's die gepaard gaat met het aanleggen van pijpleidingen voor olieprojecten door Nederlandse baggeraars. Naast Nederland doen ook Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk mee met deze kopgroep. Kolencentrales en aan kolen gerelateerde projecten krijgen geen exportfinanciering meer, staat in de afspraken.

Export voor groene projecten aanmoedigen

Duurzame export wordt aan de andere kant juist gestimuleerd, bijvoorbeeld onderdelen of kennis die nodig is voor hernieuwbare energieprojecten. De landen werken aan maatregelen om export voor groene projecten aan te moedigen. Ook wordt er gekeken of de impact van exportfinanciering op het klimaat gemeten kan worden.

Groenere toekomst

Het vormen van de kopgroep is "een goed begin van een groenere toekomst", vindt Vijlbrief. "Dit is echt heel goed nieuws, voor Nederland exportland én voor het klimaat."

Door: ANP