Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ruime verdubbeling van snorfietsverkoop in maart

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De verkoop van nieuwe snorfietsen is vorige maand ruimschoots verdubbeld ten opzichte van maart 2020. Uit de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC blijkt dat er 5.925 exemplaren werden geregistreerd, tegen 2.596 een jaar eerder. Daarmee werd het hoogste niveau ooit bereikt voor de maand maart. Maar liefst één op de drie nieuwe snorfietsen afgelopen maand was elektrisch aangedreven. Dit meldt BOVAG.

Vorig jaar in maart bedroeg het aandeel elektrisch in de snorfietsverkoop 17,5 procent en dat was toen goed voor 455 stuks. Afgelopen maand betrof het 1.909 elektrische snorfietsen en daarmee ruim 32 procent van het totaal. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er vanaf 2025 in Nederland alleen nog maar nieuwe snorfietsen met elektrische aandrijving worden verkocht en de branche ligt daarvoor met het oog op deze cijfers prima op schema. In coronatijd is de snorfiets bovendien voor veel mensen een alternatief gebleken voor het OV, waardoor er meer vraag is naar individuele vormen van vervoer. Voor dagelijks gebruik en voor middellange afstanden is het voor velen een ideaal vervoermiddel.

Piaggio, La Souris, SYM, Spyder Wheelz en Super Soco

In het eerste kwartaal van 2021 werden in totaal 11.885 nieuwe snorfietsen verkocht, oftewel bijna de helft meer dan een jaar eerder en met een aandeel elektrisch van meer dan 35 procent. Nooit eerder werden er zoveel snorfietsen geregistreerd in een eerste kwartaal. De vijf meest verkochte merken waren Piaggio (inclusief Vespa), La Souris, SYM, Spyder Wheelz en Super Soco met een gezamenlijk marktaandeel van bijna 60 procent. In Nederland stonden op 1 april 2021 ruim 804.000 snorfietsen geregistreerd, waarvan meer dan 47.000 elektrisch aangedreven zijn, oftewel bijna 6 procent. Vier jaar geleden betrof het minder de helft aan elektrische snorfietsen (bijna 22.000), goed voor 3 procent aandeel.

Bromfiets verkoop in de min

Het aantal nieuwe bromfietsen daalde daarentegen in het eerste kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden werd er bijna 4 procent minder geregistreerd en kwam het totaal uit op 4.206. Dat aantal is exclusief de snelle elektrische fietsen (‘speed pedelecs’), die ook een bromfietskenteken hebben. De vakhandel noteerde eveneens een daling in de afzet van tweedehands brommers: de 3.979 verkochte exemplaren waren er 105 minder dan in de eerste drie maanden van 2020. De verkoop van gebruikte snorfietsen steeg met 4 procent tot 8.241 stuks.

Door: Nationale Transportgids

01 maart '24 (13:17)

Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

01 maart '24 (11:30)

Accell met vakbonden in de clinch over reorganisatieplan

Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

01 maart '24 ( 8:08)

Co Trans overgenomen door transportbedrijf Van der Heijden

Internationaal transportbedrijf Van der Heijden BV uit Hapert heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 Co Trans BV uit hetzelfde Noord-Brabantse dorp overgenomen. Dat meldt Bigtruck.nl.

01 maart '24 ( 7:51)

Rijkswaterstaat gaat viaduct in A16 vervangen

In 2024 en 2025 vervangt Rijkswaterstaat een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Daarvoor zal tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct worden verlegd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

01 maart '24 ( 6:15)

Zakelijke rijders switchen vaker van elektrisch naar benzine

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

29 februari '24 (10:11)

FlixBus in 2023 uitgebreid naar meer landen, omzet positief

Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

29 februari '24 ( 6:00)

Rechter buigt zich over fatale aanrijding Wereldhavendagen

De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

29 februari '24 ( 6:00)

Autobranche boekte in 2023 een hogere omzet

De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 februari '24 (21:15)

TU-studenten beogen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

28 februari '24 (17:30)

Erasmusbrug in Rotterdam twee nachten dicht

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.