Weggebruikers opgepast: code geel om gladheid en zware windstoten

Een groot deel van Nederland is woensdagochtend wakker geworden in een witte wereld: op veel plaatsen is er volgens Weer.nl 1 tot 3 centimeter sneeuw gevallen. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege plaatselijke gladheid en zware windstoten.

Vooral in het oosten van het land viel er sneeuw, op sommige plekken ligt er zo'n 5 centimeter. In het oosten van Brabant en Limburg, waar het woensdag blijft sneeuwen, komt daar nog meer bij, tot lokaal zelf 10 centimeter in de Limburgse heuvels. "Daarmee is dit voor april wel een heel bijzondere situatie", aldus het weerbureau.

Gladheid en zware windstoten

Met uitzondering van het noordwesten waarschuwt het KNMI voor plaatselijke gladheid door sneeuw. In het (noord)westelijk kustgebied is het oppassen geblazen vanwege zware windstoten, die snelheden van 80 tot 100 kilometer per uur kunnen bereiken. In de loop van de dag neemt de wind af en ook de sneeuw gaat vanuit het noordwesten over in regen. In het binnenland kan er nog hagel of natte sneeuw vallen. De sneeuw die er al ligt, smelt vanwege zachtere lucht ook weer weg. Het wordt zo'n 7 graden.

Vorst in de nacht

In de nacht naar donderdag wordt het droog en gaat het licht vriezen: op sommige plekken kan het kwik dalen tot -3 of -4 graden en aan de grond nog iets kouder. Donderdag verloopt droog en iets warmer dan woensdag, met 7 tot 10 graden.

Door: ANP

Lees ook: KNMI waarschuwt voor lokale gladheid, al diverse ongelukken gebeurd