Aantal praktijkexamens CBR trekt aan, theorie-examens nog niet mogelijk

Sinds de herstart van het uitvoeren van praktijkexamens op 3 maart zijn er in het hele land ruim 67.000 examens afgenomen. Daarvan zijn 37.000 praktijkexamens en toetsen voor de auto. Het aantal auto praktijkexamens groeit per week, omdat kandidaten eerst rijlessen nodig hebben voordat zij aan hun examen kunnen beginnen. Dit meldt het CBR.

Meldden zich in de eerste week 6.000 kandidaten voor een auto-examen of toets, inmiddels is dat 11.000 in de afgelopen week. Vanaf 10 april heeft het CBR weer volle roosters en moeten medewekers overwerken.

Slagingspercentage op 54 procent

Het slagingspercentage van deze eerste vier weken is gemiddeld 54 procent. Volgens het CBR is dat natuurlijk nog niet representatief vanwege het kleine aantal examens. Toch hoopt het bureau dat deze trend doorzet. Het zou kunnen betekenen dat kandidaten beter voorbereid op examen komen.

Theorie-examens nog niet toegestaan

Door de corona lockdowns gingen meer dan 600.000 theorie- en praktijkexamens niet door. Zoals in het plan van aanpak staat, verwacht het CBR dit jaar 155.000 van de in te halen lockdown-praktijkexamens bovenop de normale marktvraag.

Theorie-examens voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart zijn nog niet toegestaan door het kabinet  Dit duurt in ieder geval tot en met dinsdag 20 april. Hopelijk zijn daarna versoepelingen mogelijk, aldus het CBR.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: CBR