Chipmaker uit Taiwan wil chiptekort auto-industrie oplossen

Het grote Taiwanese chipconcern TSMC, een belangrijke leverancier van bijvoorbeeld Apple en autofabrikanten, trekt komende drie jaar ongeveer 100 miljard dollar uit om zijn capaciteit voor het maken van chips uit te breiden. Omgerekend gaat het om zo'n 85 miljard euro. Met dit volgens kenners duizelingwekkend hoge bedrag hoopt de chipmaker de flink toenemende vraag naar chips aan te kunnen.

Autobouwers kampen de laatste tijd met grote chiptekorten. Steeds meer partijen moeten daardoor noodgedwongen hun productie terugschroeven. Zo zet Ford de productie van lucratieve pick-uptrucks tijdelijk stil. Onlangs kwamen andere autobouwers, waaronder General Motors, Volvo, Nissan en het fusiebedrijf van Fiat-Chrysler en Peugeot al met soortgelijke aankondigingen.

Nog meer investeringen aangekondigd

TSMC had dit jaar al een recordinvestering van 28 miljard dollar gepland. Maar omdat er steeds meer vraag naar chips bijkomt, ziet de marktleider zich genoodzaakt om nog meer investeringen aan te kondigen. Naar eigen zeggen werken de Taiwanezen nauw samen met klanten. Er worden ook duizenden nieuwe werknemers aangenomen en er zijn meerdere nieuwe fabrieken in aanbouw.

Chipschaarste ontstaan door brand bij Renesas

Moderne auto's bevatten talloze chips, die functies ondersteunen die uiteenlopen van remsensoren en parkeercamera's tot slimme navigatie- en audiopanelen. De coronapandemie legt extra druk op de chipsector. Nu veel mensen noodgedwongen thuis zitten is de vraag naar elektronica als pc's, smartphones, televisies en spelcomputers namelijk erg hard gestegen. Daarnaast vereist de overgang naar thuiswerken snellere internetverbindingen en extra servers, en daarvoor zijn ook geavanceerde chips nodig. Onlangs verergerde een brand in een fabriek van de Japanse chipmaker Renesas, die veel levert aan de auto-industrie, de schaarste.

Door: ANP