Kabinet trekt 2,5 miljoen uit voor vervoer goederen via water en spoor

Het kabinet maakt komend jaar 2,5 miljoen euro vrij om goederentransport van de weg te verplaatsen naar spoor- en waterwegen. Daardoor hoeven dagelijks duizend vrachtwagens minder de weg op, melden demissionair bewindslieden voor infrastructuur minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Tot en met 2040 komt er in totaal 40 miljoen euro voor beschikbaar.

Logistieke bedrijven komen voor de regeling in aanmerking als ze kleine of middelgrote ladingen bundelen en via trein of boot transporteren. Ze kunnen voor maximaal 500.000 euro per project vergoed krijgen. Ze moeten een concreet voorstel indienen hoe ze hun vracht naar het spoor of water willen verplaatsen.

Wegennet ontlasten is noodzaak

Volgens Van Nieuwenhuizen is het ontlasten van het wegennet "geen wens maar noodzaak", mede vanwege de grootschalige renovatie van wegen en bruggen de komende jaren. Door deze projecten komt er grotere druk op het wegenstelsel te staan.

Aanvraag indienen

Ondernemers die werk willen maken van het verplaatsen van hun activiteiten kunnen tot uiterlijk 1 september een aanvraag indienen bij uitvoeringsorganisatie Connekt.

Door: ANP

Lees meer: Minister Van Nieuwenhuizen trekt miljoenen uit voor duurzame binnenvaart