TLN roept minister op om duidelijkheid te krijgen over Franse dodehoeksticker

In een uiterste en ultieme poging om versoepelingen te krijgen in het beleid rondom de Franse dodehoeksticker, heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) vorige week demissionair minister Van Nieuwenhuizen gevraagd met haar Franse ambtsgenoot contact op te nemen over de invoering van deze maatregel. Dit meldt TLN.

Ondanks dat TLN de regelgeving van Frankrijk het liefst in zijn geheel van tafel ziet verdwijnen, is er vooral aangestuurd op het versoepelen van de regels voor voertuigen waarbij het onmogelijk is om de stickers te plakken, zoals bijvoorbeeld exceptioneel en containervervoer, en om voertuigen die niet in stedelijke gebieden komen, buiten de wetgeving te houden.

Verlenging overgangsregeling dodehoeksticker

Tevens pleit TLN voor een verlenging van de overgangsregeling. TLN heeft de roep om versoepeling van de Franse dodehoekwetgeving hiermee aan alle kanten bij de politiek neergelegd, zowel bij de Europese Commissie als bij het Europees Parlement en de betreffende minister.

Ondanks alle lopende acties is de kans aanwezig dat er voor 1 april aanstaande geen nieuwe ontwikkelingen zijn. Vandaag eindigt de gedoogperiode. Frankrijk heeft aangegeven vanaf 1 april te gaan beboeten wanneer er geen dodehoekstickers aanwezig zijn. De boete voor het niet voeren van dodehoekstickers bedraagt 135 euro.

Sticker los mee in de auto

Om zo min mogelijk problemen te ondervinden, is het advies ervoor te zorgen dat de voertuigen/combinaties vanaf 1 april 2021 (op de plaatsen waar dat mogelijk is) met de Franse dodehoekstickers zijn uitgerust. Als het aanbrengen van de stickers op de trailer/aanhanger om technische redenen vrijwel onmogelijk is, kun je ervoor kiezen om de stickers los in de auto mee te voeren. Bij controles kan de chauffeur dan laten zien dat er wel stickers zijn, maar dat het niet mogelijk is ze aan te brengen.

Heb je vanaf 1 april 2021 wél dodehoekstickers op de voertuigen/combinaties, maar is deze sticker niet conform de Franse wetgeving, dan ontvang je tot en met 31 december 2021 geen boete. Op basis van de huidige situatie dien je dus na 1 april hoe dan ook dodehoekstickers op de voertuigen/combinaties te hebben wanneer je op Frans grondgebied rijdt.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: TLN

Lees meer: TLN vraagt om uitstel 'onwettige' Franse dodehoeksticker