Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

TLN roept minister op om duidelijkheid te krijgen over Franse dodehoeksticker

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In een uiterste en ultieme poging om versoepelingen te krijgen in het beleid rondom de Franse dodehoeksticker, heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) vorige week demissionair minister Van Nieuwenhuizen gevraagd met haar Franse ambtsgenoot contact op te nemen over de invoering van deze maatregel. Dit meldt TLN.

Ondanks dat TLN de regelgeving van Frankrijk het liefst in zijn geheel van tafel ziet verdwijnen, is er vooral aangestuurd op het versoepelen van de regels voor voertuigen waarbij het onmogelijk is om de stickers te plakken, zoals bijvoorbeeld exceptioneel en containervervoer, en om voertuigen die niet in stedelijke gebieden komen, buiten de wetgeving te houden.

Verlenging overgangsregeling dodehoeksticker

Tevens pleit TLN voor een verlenging van de overgangsregeling. TLN heeft de roep om versoepeling van de Franse dodehoekwetgeving hiermee aan alle kanten bij de politiek neergelegd, zowel bij de Europese Commissie als bij het Europees Parlement en de betreffende minister.

Ondanks alle lopende acties is de kans aanwezig dat er voor 1 april aanstaande geen nieuwe ontwikkelingen zijn. Vandaag eindigt de gedoogperiode. Frankrijk heeft aangegeven vanaf 1 april te gaan beboeten wanneer er geen dodehoekstickers aanwezig zijn. De boete voor het niet voeren van dodehoekstickers bedraagt 135 euro.

Sticker los mee in de auto

Om zo min mogelijk problemen te ondervinden, is het advies ervoor te zorgen dat de voertuigen/combinaties vanaf 1 april 2021 (op de plaatsen waar dat mogelijk is) met de Franse dodehoekstickers zijn uitgerust. Als het aanbrengen van de stickers op de trailer/aanhanger om technische redenen vrijwel onmogelijk is, kun je ervoor kiezen om de stickers los in de auto mee te voeren. Bij controles kan de chauffeur dan laten zien dat er wel stickers zijn, maar dat het niet mogelijk is ze aan te brengen.

Heb je vanaf 1 april 2021 wél dodehoekstickers op de voertuigen/combinaties, maar is deze sticker niet conform de Franse wetgeving, dan ontvang je tot en met 31 december 2021 geen boete. Op basis van de huidige situatie dien je dus na 1 april hoe dan ook dodehoekstickers op de voertuigen/combinaties te hebben wanneer je op Frans grondgebied rijdt.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: TLN

Lees meer: TLN vraagt om uitstel 'onwettige' Franse dodehoeksticker 

23 februari '24 ( 9:15)

Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

23 februari '24 ( 7:21)

Bijeenkomsten over werkzaamheden aan brug over Noordhollandsch Kanaal

Rijkswaterstaat werkt vanaf april tot september 2024 aan de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Tijdens enkele inloopbijeenkomsten zal zij bewoners en ondernemers informeren over dit project. Dat meldt Rijkswaterstaat.

23 februari '24 ( 7:15)

Vijf vervoerders maken kans op Utrechtse ov-concessies

Vijf vervoerders maken kans om de concessie Utrecht Binnen of Utrecht Buiten te winnen. Woensdag 21 februari 2024 dienden Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev hun inschrijvingen voor de aanbesteding van de twee concessies in. De concessies gaan in december 2025 in en duren tot en met 2035. Daarover bericht de provincie Utrecht.

22 februari '24 (18:15)

Vanavond in het hele land code oranje

Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

22 februari '24 (12:30)

Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

22 februari '24 (11:30)

Slimme rijhulpsystemen verminderen kans op verkeersongevallen

Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

22 februari '24 ( 9:30)

Mercedes heeft last van dalende vraag naar elektrische auto's

Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

22 februari '24 ( 9:00)

Code geel: storm Louis op komst

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

22 februari '24 ( 6:00)

Ook Tesla-concurrent Rivian schrapt banen

Maker van elektrische auto's Rivian schrapt opnieuw honderden banen, terwijl de rivaal van onder meer Tesla worstelt met een stagnerende vraag en economische turbulentie. Daarmee snijdt er opnieuw een grote speler op de markt voor elektrische auto's in zijn personeelsbestand. Onlangs maakte Polestar ook al bekend afscheid te nemen van 15 procent van zijn personeel, waardoor 450 mensen moesten vertrekken.

21 februari '24 (20:15)

Sjoemelsoftware ontdekt in diesel-SUV's van BMW

De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.