Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ExxonMobil en Porsche testen koolstofarmere brandstof op Zandvoort

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
ExxonMobil en Porsche gaan samen geavanceerde biobrandstoffen en hernieuwbare, koolstofarme eFuels testen op het racecircuit van Zandvoort. Dit is een onderdeel van een nieuwe overeenkomst om te werken naar een mogelijk toekomstig gebruik door de automobilist. Dit meldt Esso Nederland BV.

De eerste versie van de Esso Renewable Racing Fuel is een mengsel van vooral geavanceerde biobrandstoffen en is speciaal samengesteld door ExxonMobil's eigen wetenschappers en ingenieurs. Analyse daarvan geeft aan dat met een vloeibare brandstof de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk kan verminderen. De brandstof wordt in 2021 getest in de krachtige high-performance motoren van Porsche tijdens de Porsche Mobil 1 Supercup-, de hoogste toeringwagencompetitie.

Ontwikkeling van eFuels

De samenwerking tussen Porsche en ExxonMobil richt zich ook op de ontwikkeling van eFuels, synthetische brandstoffen gemaakt van waterstof en afgevangen CO2. Al in 2022 zijn deze bedrijven van plan om de tweede versie van de Esso Renewable Racing Fuel te testen, die eFuel-componenten zal bevatten. De verwachting is dat de eFuel de uitstoot van broeikasgassen in een gangbare brandstof voor gewone auto’s tot 85 procent kan verminderen.

'Electrificatie heeft de hoogste prioriteit'

"De elektrificatie van onze voertuigen heeft voor ons de hoogste prioriteit", aldus Michael Steiner, lid van de Porsche Executive Board en verantwoordelijk voor Research & Development. “eFuels zijn een goede aanvulling op onze aandrijflijnstrategie. Hiermee kunnen onze klanten auto's met conventionele verbrandingsmotoren en plug-in hybrides met aanzienlijk minder broeikasgasemissies rijden. De samenwerking met ExxonMobil stelt ons in staat om de eFuels onder de veeleisende omstandigheden van het racecircuit te testen. Dit is een volgende stap om van eFuels een betaalbaar en koolstofarm alternatief voor conventionele brandstoffen te maken.

Porsche Mobil 1 Supercup-competitie

De eerste test op het circuit van de Esso Renewable Racing Fuel vond op  30 maart plaats in Zandvoort. Daarna wordt er getest tijdens de Porsche Mobil 1 Supercup-competitie 2021 en 2022.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Pixabay

01 maart '24 (13:17)

Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

01 maart '24 (11:30)

Accell met vakbonden in de clinch over reorganisatieplan

Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

01 maart '24 ( 8:08)

Co Trans overgenomen door transportbedrijf Van der Heijden

Internationaal transportbedrijf Van der Heijden BV uit Hapert heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 Co Trans BV uit hetzelfde Noord-Brabantse dorp overgenomen. Dat meldt Bigtruck.nl.

01 maart '24 ( 7:51)

Rijkswaterstaat gaat viaduct in A16 vervangen

In 2024 en 2025 vervangt Rijkswaterstaat een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Daarvoor zal tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct worden verlegd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

01 maart '24 ( 6:15)

Zakelijke rijders switchen vaker van elektrisch naar benzine

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

29 februari '24 (10:11)

FlixBus in 2023 uitgebreid naar meer landen, omzet positief

Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

29 februari '24 ( 6:00)

Rechter buigt zich over fatale aanrijding Wereldhavendagen

De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

29 februari '24 ( 6:00)

Autobranche boekte in 2023 een hogere omzet

De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 februari '24 (21:15)

TU-studenten beogen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

28 februari '24 (17:30)

Erasmusbrug in Rotterdam twee nachten dicht

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.