Nieuwe coronatestplicht voor vrachtwagenchauffeur naar Verenigd Koninkrijk

Vrachtwagenchauffeurs die vanuit het buitenland naar Engeland reizen, kunnen vanaf 6 april te maken krijgen met verplichte coronatesten. Ze moeten zich in eerste instantie binnen 48 uur laten testen. Daarna moet iedere 72 uur een coronatest volgen, zegt minister van Transport Grant Shapps.

Het Verenigd Koninkrijk wil met die nieuwe regels de verspreiding van nieuwe coronavarianten beter kunnen monitoren. Die gemuteerde versies van het virus worden gezien als besmettelijker. De Britse regering had niet-essentiële internationale reizen al verboden, maar vrachtwagenchauffeurs vallen niet onder dat reisverbod.

Common Travel Area

De nieuwe testplicht geldt alleen voor vrachtwagenchauffeurs die meer dan twee dagen in Engeland blijven. Er wordt een uitzondering gemaakt voor bestuurders uit de zogeheten Common Travel Area (Gemeenschappelijk Reisgebied), waar onder meer buurland Ierland en de Kanaaleilanden onder vallen.

Voldoende coronatesten beschikbaar

Vergelijkbare regels zorgden eind vorig jaar nog voor chaos in het zuidwesten van Engeland. Toen ging het om een testplicht die Frankrijk had ingevoerd voor vrachtwagenbestuurders uit het Verenigd Koninkrijk. Een ingewijde zei vrijdag dat dit keer naar verwachting voldoende sneltesten beschikbaar zijn. Daardoor zou grote overlast nu moeten uitblijven.

Door: ANP

Lees ook: Overnamenieuws: Veevoertransporteur RWZ in handen van AB Texel Group