Doorstroming vrachtverkeer Tilburg beter door slimme verkeerslichten

Op de Burgemeester Bechtweg (N261) en Burgemeester Letschertweg (N260) in Tilburg is geëxperimenteerd met 21 slimme verkeerslichten (iVRI's), die in verbinding staan met vrachtwagens. Vrachtverkeer kan daardoor soepeler over de wegen rijden. De proef is succesvol. Dit meldt de gemeente Tilburg.

De intelligente verkeersregelinstallatie (iVRI) communiceert met vrachtauto’s. Vrachtwagens hoeven bij verkeerslichten aan de N260 en N261 (de tangenten) daardoor minder vaak te stoppen en op te trekken. Daardoor verbruiken ze minder brandstof en stoten ze minder CO2 uit. Ook neemt zo de kans op kop-start botsingen af. De 21 iVRI’s blijven daarom, ook nu de test is afgerond, in werking. Er kunnen nu meer logistieke bedrijven gebruik gaan maken van het systeem.

Slimmer, schoner en veiliger

De iVRI’s dragen bij aan de ambitie om de mobiliteit in Tilburg slimmer, schoner en veiliger te maken. Wethouder Mario Jacobs: “Tilburg innoveert op het gebied van verkeerstechnologieën om doorstroom in en rond de stad te verbeteren. Dat zorgt voor betere bereikbaarheid en voor minder CO2-uitstoot. Dankzij deze technologieën kunnen we bepaalde doelgroepen voorrang geven, waaronder nood- en hulpdiensten, openbaar vervoer, fietskolonnes en dus ook vrachtverkeer. Dit draagt bij aan het comfort, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in onze stad. Voor onze inwoner is het daarom van belang dat we innoveren op dit gebied.”

De gemeente Tilburg werkt in dit project samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, GVT, Dynniq, Vialis, SmartwayZ.NL, Provincie Noord-Brabant, Midpoint Brabant en TNO.

Door: Nationale Transportgids