Weekendafsluitingen snelweg A6 tussen Lelystad-Noord en de Ketelbrug

Rijkswaterstaat voert van vrijdag 19 maart 20.00 uur tot maandag 22 maart 05.00 uur groot onderhoud uit aan de snelweg A6. Tijdens deze tweede weekendafsluiting is er geen verkeer mogelijk op de A6 tussen oprit (13) Urk en afrit (11) Lelystad-Noord in de richting van Almere. De extra reistijd kan door omleidingen oplopen tot 30 minuten. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

Vanaf vrijdag 19 maart 7.00 uur treft Rijkswaterstaat voorbereidende werkzaamheden. Het verkeer wordt dan over één rijstrook geleid. De afrit naar Swifterbant blijft bereikbaar.

4-0-systeem voor goede doorstroming

Tijdens de weekendafsluiting vervangt Rijkwaterstaat delen van de fundering en het asfalt. Ook worden voorbereidingen getroffen om de rijbaan richting Almere in te richten voor vier rijstroken, twee in elke richting. Vanaf zondag 21 maart tot en met zondag 11 april rijdt het verkeer op één rijbaan waardoor de andere rijbaan vrij is voor werkzaamheden. Om veiligheidsredenen geldt een snelheidsbeperking van 70 km/h. Verzorgingsplaatsen Oeverwal en Rivierduin zijn in deze periode niet bereikbaar.

Circulaire ambitie

Rijkswaterstaat heeft de doelstelling om in 2030 duurzaam en circulair te werken. Het groot onderhoud aan de snelweg A6 werkt mee aan deze ambitie door bijvoorbeeld gebruik te maken van duurzaam transport, duurzaam zoab, elektrische machines en biobased markeringen. Diverse grondstoffen, zoals oud asfalt, stenen en zand, worden gerecycled. Ook verkeersborden die nog goed bruikbaar zijn, worden hergebruikt.

Het doel was ook de hoogovenslaken in de bestaande fundering van de A6 her te gebruiken voor de nieuwe fundering. Daarom voerde Rijkswaterstaat afgelopen jaar testen uit. Hieruit bleek dat de milieukundige en technische kwaliteit van de hoogovenslakken uit de A6 niet voldoen aan huidige eisen. Rijkswaterstaat maakt nu gebruik van een duurzaam alternatief voor de fundering. Het merendeel van de hoogovenslakken wordt gereinigd, waarna de verwerker een nieuwe, circulaire bestemming voor de hoogovenslakken zoekt.

Groot onderhoud

De onderhoudswerkzaamheden aan de A6 zijn nodig voor een betere doorstroming. De snelweg is na het onderhoud ook veiliger en stiller. Rijkswaterstaat vernieuwt deels de fundering en vervangt het asfalt door een geluidreducerende deklaag. Daarnaast worden de duikers (de verbinding tussen twee wateren) vervangen en de vluchtstroken verbreed. Het groot onderhoud vindt plaats van januari tot en met juni 2021.

Door: Nationale Transportgids