Ambulances komende jaren veiliger onderweg door slimme verkeerslichten

Ambulances kunnen de komende jaren flink veiliger onderweg dankzij het plaatsen van meer slimme verkeerslichten in Nederland. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komen er de komende jaren minimaal duizend van deze verkeerslichten bij. Op dit moment telt Nederland ongeveer 800 slimme verkeerlichten. Dit meldt de Rijksoverheid.

Wanneer ambulances met sirene en zwaailicht een kruising naderen, wordt er via speciale apparatuur in de ambulance automatisch een signaal over de locatie, rijrichting, bestemming en route richting de verkeerslichten gestuurd. Andere weggebruikers krijgen tijdig een waarschuwing via een app zoals Flitsmeister of via het navigatiesysteem van de auto dat een ambulance nadert zodat zij tijdig de weg vrij kunnen maken.

Ongevallen voorkomen

Jaarlijks vinden er talloze, soms ernstige ongevallen plaats omdat nood- en hulpdiensten onderweg naar een calamiteit noodgedwongen door rood rijden. Met de komst van deze slimme verkeerslichten kan het aantal ongevallen fors afnemen en misschien wel helemaal worden voorkomen. De minister trekt hiervoor 10 miljoen euro uit, steden en provincies leggen hetzelfde bedrag bij.

Door: Nationale Transportgids