Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brandstofverkoop in 2020 op laagste punt sinds 1989

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De verkoop van brandstof voor het wegvervoer is vorig jaar door de coronacrisis gezakt naar het laagste niveau sinds 1989, bijvoorbeeld omdat mensen veel meer thuis werkten en dus veel minder vaak naar het werk reden met de auto. Dat meldt autobranchevereniging BOVAG.

Volgens BOVAG werd vorig jaar iets meer dan 12 miljard liter diesel, benzine en lpg voor het wegvervoer getankt. Uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door BOVAG gaat het daarmee om het laagste niveau sinds 1989, toen 10,5 miljard liter werd getankt. Vergeleken met 2019 daalde het aantal getankte liters met bijna 13 procent.

Doorgaans bedraagt de afzet van brandstof elke maand van het jaar ruimschoots meer dan een miljard liter, maar dat was in 2020 slechts vijf keer het geval. In april, toen de intelligente lockdown van kracht was, daalde de brandstofverkoop op jaarbasis met een derde tot 818 miljoen liter. De afzet van benzine kelderde die maand met 42 procent.

De verkoop van diesel daalde afgelopen jaar met ruim 11 procent tot 6,9 miljard liter. Omdat het vrachtvervoer grotendeels bleef rijden, bleef de dieselafzet nog enigszins op peil. Het aantal getankte liters benzine nam ten opzichte van 2019 met 14,5 procent af tot ruim 4,9 miljard. De verkoop van lpg bereikte vorig jaar met 202 miljoen liter een historisch dieptepunt; de afzet lag 15,5 procent onder het niveau van 2019. In 1990 werd er nog 1,7 miljard liter lpg getankt in Nederland.

Door: ANP

23 februari '24 ( 9:15)

Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

23 februari '24 ( 7:21)

Bijeenkomsten over werkzaamheden aan brug over Noordhollandsch Kanaal

Rijkswaterstaat werkt vanaf april tot september 2024 aan de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Tijdens enkele inloopbijeenkomsten zal zij bewoners en ondernemers informeren over dit project. Dat meldt Rijkswaterstaat.

23 februari '24 ( 7:15)

Vijf vervoerders maken kans op Utrechtse ov-concessies

Vijf vervoerders maken kans om de concessie Utrecht Binnen of Utrecht Buiten te winnen. Woensdag 21 februari 2024 dienden Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev hun inschrijvingen voor de aanbesteding van de twee concessies in. De concessies gaan in december 2025 in en duren tot en met 2035. Daarover bericht de provincie Utrecht.

22 februari '24 (18:15)

Vanavond in het hele land code oranje

Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

22 februari '24 (12:30)

Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

22 februari '24 (11:30)

Slimme rijhulpsystemen verminderen kans op verkeersongevallen

Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

22 februari '24 ( 9:30)

Mercedes heeft last van dalende vraag naar elektrische auto's

Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

22 februari '24 ( 9:00)

Code geel: storm Louis op komst

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

22 februari '24 ( 6:00)

Ook Tesla-concurrent Rivian schrapt banen

Maker van elektrische auto's Rivian schrapt opnieuw honderden banen, terwijl de rivaal van onder meer Tesla worstelt met een stagnerende vraag en economische turbulentie. Daarmee snijdt er opnieuw een grote speler op de markt voor elektrische auto's in zijn personeelsbestand. Onlangs maakte Polestar ook al bekend afscheid te nemen van 15 procent van zijn personeel, waardoor 450 mensen moesten vertrekken.

21 februari '24 (20:15)

Sjoemelsoftware ontdekt in diesel-SUV's van BMW

De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.