ANWB start campagne om kinderen veilig te laten fietsen

De ANWB start binnenkort de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’. Volgens de organisatie moeten alle kinderen zich veilig op de fiets door het verkeer moet kunnen bewegen. Om dit te bereiken moet er meer aandacht komen voor de verkeersveiligheid en fietsvaardigheden van kinderen. Dit meldt de ANWB.

E-bikes, bakfietsen, speedpedelecs, elektrische steps. Het wordt steeds drukker op het fietspad en daarmee een stuk onoverzichtelijker, zeker voor kinderen. Bovendien bestaat de indruk dat de fietsvaardigheid van kinderen de laatste jaren aanzienlijk is afgenomen. De ANWB maakt zich hierover ernstig zorgen. Jaarlijks raken gemiddeld 700 kinderen onder de 14 jaar ernstig gewond bij een fietsongeluk (SWOV: 2020). Daarom is het tijd voor actie. Want als er niets gebeurt zal het aantal jonge verkeersslachtoffers verder oplopen. Een ander probleem is dat sommige kinderen niet eens een fiets hebben omdat er simpelweg geen geld voor is.

Kinderfietsenplan

Met de campagne 'Elk kind veilig op de fiets' vraagt de ANWB aandacht voor de fietsvaardigheid van kinderen en voor het ANWB Kinderfietsenplan. Kinderen leren vooral veilig fietsen wanneer zij al vanaf jonge leeftijd veel meters maken, liefst onder begeleiding van hun ouders en in het verkeer. Die kunnen hun kind spelenderwijs vertrouwd maken met het drukke verkeer en hen leren hierop te anticiperen. Hiervoor vinden ouders op deze website allerlei handige tips.

Door: Nationale Transportgids