Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ABN AMRO: 'Vanaf de zomer herstel voor transportsector'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De transport en logistiek kan dit jaar rekenen op een groei van 2,5 procent, waarmee het einde van de crisis voor de sector in zicht is. Het herstel volgt op een krimp in de transportsector van 4 procent afgelopen jaar. De verbetering zal met name vanaf de zomer komen, voorspellen economen van ABN AMRO in een nieuwe prognose.

Het herstel van de wereldhandel en de heropening van de economie zijn de voornaamste redenen dat de sector niet meer 'in het rood' zal staan. Volgens ABN AMRO is een groot deel van de sector, zoals vervoer over de weg, al terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Dat komt mede door de extra vraag naar transportdiensten vanuit supermarkten, webwinkels en pakketbezorgers. Ook het herstel in de industrie zorgt voor hogere volumes.

Wel zullen de logistieke ketens door de pandemie voorlopig ontregeld zijn. Ook heeft een deel van de sector nog last van de gevolgen van de sluitingen van de evenementenbranche, de horeca en de niet-essentiële winkels.

Lucht- en zeevaart

De luchtvaart en de zeevaart zullen na een slecht jaar weer groeien, met respectievelijk 7 en 4 procent. Met name de zee- en de kustvaart profiteren van het herstel van de internationale handel en de industriële productie, denkt de bank, zoals de grotere vraag naar containers. In de luchtvaart is extra vraag door de ontregeling van toeleveringsketens en bedrijven die goederen snel willen ontvangen via de luchtvracht.

De bank verwacht dat de nu hoge tarieven voor luchtvracht in de zomer zullen normaliseren als de vluchten toenemen. Door de virusuitbraak daalde het aantal passagiersvluchten. Deze namen voorheen ongeveer de helft van de luchtvracht mee.

Brexit

Wel wordt het herstel in de sector geremd door de gevolgen van de stikstofcrisis en de brexit. De bouwproductie zal door stikstof, waardoor er minder gebouwd kan worden, dit jaar met 3,5 procent afnemen. Daardoor zijn minder bouwmaterialen nodig. "Dat remt het herstel in de binnenvaart en het wegvervoer", zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Transport & Logistiek bij ABN AMRO. Deze twee disciplines vervoeren veel bouwgrondstoffen, zoals zand en grind.

Ook de brexit leidt nog tot problemen. Douanecontroles aan de grens veroorzaken vertragingen, waardoor sommige bedrijven last hebben van "aanzienlijk omzetverlies", bijvoorbeeld door het niet efficiënt kunnen inzetten van trailers en vrachtwagens, denkt Swart.

Door: ANP

16 april '24 (16:45)

Ook openbaar vervoer drie grote steden staat zaterdag drie minuten stil

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder.

16 april '24 (15:15)

Kabinet wil strengere regels voor onder andere scootmobielen

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw "kader voor gehandicaptenvoertuigen". Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

16 april '24 (13:45)

Acht jaar gevangenisstraf voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

16 april '24 (12:16)

Ongeluk met vrachtwagen bij Den Oever: Afsluitdijk in beide richtingen dicht

De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever, laat een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie weten. Daarbij is volgens hem iemand gewond geraakt.

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.