Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ABN AMRO: 'Vanaf de zomer herstel voor transportsector'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De transport en logistiek kan dit jaar rekenen op een groei van 2,5 procent, waarmee het einde van de crisis voor de sector in zicht is. Het herstel volgt op een krimp in de transportsector van 4 procent afgelopen jaar. De verbetering zal met name vanaf de zomer komen, voorspellen economen van ABN AMRO in een nieuwe prognose.

Het herstel van de wereldhandel en de heropening van de economie zijn de voornaamste redenen dat de sector niet meer 'in het rood' zal staan. Volgens ABN AMRO is een groot deel van de sector, zoals vervoer over de weg, al terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Dat komt mede door de extra vraag naar transportdiensten vanuit supermarkten, webwinkels en pakketbezorgers. Ook het herstel in de industrie zorgt voor hogere volumes.

Wel zullen de logistieke ketens door de pandemie voorlopig ontregeld zijn. Ook heeft een deel van de sector nog last van de gevolgen van de sluitingen van de evenementenbranche, de horeca en de niet-essentiële winkels.

Lucht- en zeevaart

De luchtvaart en de zeevaart zullen na een slecht jaar weer groeien, met respectievelijk 7 en 4 procent. Met name de zee- en de kustvaart profiteren van het herstel van de internationale handel en de industriële productie, denkt de bank, zoals de grotere vraag naar containers. In de luchtvaart is extra vraag door de ontregeling van toeleveringsketens en bedrijven die goederen snel willen ontvangen via de luchtvracht.

De bank verwacht dat de nu hoge tarieven voor luchtvracht in de zomer zullen normaliseren als de vluchten toenemen. Door de virusuitbraak daalde het aantal passagiersvluchten. Deze namen voorheen ongeveer de helft van de luchtvracht mee.

Brexit

Wel wordt het herstel in de sector geremd door de gevolgen van de stikstofcrisis en de brexit. De bouwproductie zal door stikstof, waardoor er minder gebouwd kan worden, dit jaar met 3,5 procent afnemen. Daardoor zijn minder bouwmaterialen nodig. "Dat remt het herstel in de binnenvaart en het wegvervoer", zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Transport & Logistiek bij ABN AMRO. Deze twee disciplines vervoeren veel bouwgrondstoffen, zoals zand en grind.

Ook de brexit leidt nog tot problemen. Douanecontroles aan de grens veroorzaken vertragingen, waardoor sommige bedrijven last hebben van "aanzienlijk omzetverlies", bijvoorbeeld door het niet efficiënt kunnen inzetten van trailers en vrachtwagens, denkt Swart.

Door: ANP

03 mei '24 ( 7:44)

Deel N468 paar dagen gedeeltelijk afgesloten

Provincie Zuid-Holland gaat het asfalt op de N468 vervangen. Vanwege de werkzaamheden is deze weg van woensdag 8 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024 gedeeltelijk afgesloten. Daarover bericht Provincie Zuid-Holland.

03 mei '24 ( 6:00)

Rover niet blij met komende staking bij Arriva in Twente

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt".

02 mei '24 (13:45)

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

02 mei '24 ( 8:45)

Volgens onderzoek opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (21:45)

Verkeersapp Flitsmeister gaat geld vragen voor tot dusver gratis functies

Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

01 mei '24 (18:30)

Fietser overleden na aanrijding door auto bij Finkum

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

01 mei '24 (14:45)

Vanavond code geel in Limburg vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

01 mei '24 (11:30)

Premies autoverzekeringen dit jaar flink gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.

01 mei '24 (10:30)

Britse sportwagenfabrikant Aston Martin verkoopt ruim kwart minder luxe auto's

De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin heeft de verkoop van zijn luxe auto's in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim een kwart zien dalen. De daling volgt op het stopzetten van de productie van het oudere Vantage-sportwagenmodel door het bedrijf.

30 april '24 ( 9:30)

Motorrijder overleden na verkeersongeluk in Rotterdam

Een motorrijder is dinsdagochtend overleden door een verkeersongeluk met meerdere voertuigen in Rotterdam, dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde rond 08.10 uur op het Stadionviaduct bij De Kuip in Rotterdam-Zuid.