TLN en PostNL zaten onderzoek naar misstanden in transportsector dwars

Uit een onderzoek van NRC blijkt dat PostNL en branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) wetenschappelijk onderzoek naar misstanden in de transport- en logistieksector hebben getraineerd en de uitkomsten ervan geprobeerd te beïnvloeden. Criminologen onderzochten vorig jaar criminaliteit in de transportsector, zoals drugssmokkel en ladingdiefstal, maar werden daarbij tegengewerkt door PostNL en TLN. Dit meldt NRC.

Brancheorganisatie TLN was opdrachtgever van het onderzoek, dat werd betaald door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Liesbeth Kaashoek, directeur pakketten en logistiek van PostNL, zit in het TLN-bestuur.

De belangrijkste conclusie van het onderzoeksrapport Doorbraak Verzocht, dat eind vorig maand werd gepubliceerd was dat slechte arbeidsomstandigheden en -voorwaarden en forse concurrentie een voedingsbodem zijn voor crimineel misbruik in de sector. Na publicatie nam TLN afstand van het onderzoek, omdat het „belangrijke vragen” onbeantwoord zou laten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid noemt het juist “gedegen onderzoek”, zo schrijft NRC.

Interne memo

Nog voor het onderzoek begon kreeg de beveiligingsmanager van PostNL het onderzoeksplan onderhands verstrekt, volgens een interne memo van TLN die de onderzoekers overhandigden aan NRC. De memo is opgesteld door een beleidsadviseur van TLN en gericht aan Elisabeth Post, de voorzitter van de TLN.

Ook heeft de PostNL-beveiligingsmanager het ministerie van Justitie en Veiligheid benaderd en gevraagd het onderzoek niet door te laten gaan, volgens de TLN-memo, omdat hij vond dat er geen aanleiding was voor onderzoek naar criminaliteit in de pakketbranche. TLN wilde niet reageren op vragen hierover van de krant.

Het onderzoek is in opdracht van TLN uitgevoerd, mailt een woordvoerder van PostNL, en TLN voert er het woord over. “Eén ding willen we wel kwijt en dat is dat we geen enkele reden hebben om te twijfelen aan de handelswijze van onze collega”, de beveiligingsmanager, zo meldde TLN aan NRC.

Door: Nationale Transportgids