Chauffeur uit Eindhoven veroordeeld voor verkeersfout met fatale afloop

Een 50-jarige vrachtwagenchauffeur uit Eindhoven die in oktober 2019 een verkeersfout met fatale gevolgen beging, is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeelt tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van drie maanden. Door het ongeval kwam een bromfietser om het leven. Dit meldt de rechtbank Oost-Brabant.

De bromfietser die achter de vrachtwagen reed, werd geraakt door de vrachtwagen nadat de chauffeur abrupt stopte en de wagen direct in zijn achteruit zette. Hierbij reed hij over een bromfietser heen. Die overleefde het ongeval niet.

Volgens de officier van justitie reed de vrachtwagenchauffeur aanmerkelijk onoplettend en onvoorzichtig en werd daardoor het ongeval veroorzaakt. Dat is een verkeersmisdrijf. De rechtbank denkt daar anders over, hoe ingrijpend de gevolgen van de aanrijding voor het slachtoffer ook zijn geweest. Volgens de rechtbank lette de chauffeur een aantal momenten niet goed op.

Niet zichtbaar

Uit onderzoek blijkt dat de chauffeur de bromfiets niet gezien kan hebben toen deze achter de vrachtwagen over de westelijke parallelweg van de Limburglaan in Eindhoven reed. Via een proef is vastgesteld dat de bromfiets, als die links- of rechtsachter de vrachtwagen zou rijden, pas op zo’n 22 meter afstand zichtbaar werd in de buitenspiegels. Als hij midden achter de vrachtwagen reed, was hij zelfs op 40 meter afstand niet zichtbaar in de spiegels. Uit camerabeelden blijkt dat de bromfiets vlak voor de aanrijding ongeveer 25 meter achter de vrachtwagen reed.

Daarbij kan aan de chauffeur worden verweten dat hij zijn vrachtwagen – volgens eigen zeggen – abrupt tot stilstand bracht, in zijn achteruit zette en zonder te wachten direct achteruit reed. Daardoor bracht hij ander verkeer in gevaar. Bovendien had de chauffeur geen alarmlichten of knipperlicht aangezet voordat hij achteruit ging rijden. Al met al oordeelt de rechtbank dat er sprake is van enkele korte momenten van onoplettendheid. De chauffeur wordt vrijgesproken van een verkeersmisdrijf maar wel veroordeeld voor een verkeersovertreding.

Niet opnieuw de fout in gaan

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de chauffeur met zijn rijgedrag gevaar op de weg veroorzaakte. Dit gevaar resulteerde uiteindelijk in een fatale aanrijding met een bromfietser die achter de vrachtwagen reed. De gevolgen van het ongeval zijn verschrikkelijk, zo verwoordden ook de ouders van het slachtoffer tijdens de behandeling van deze zaak. Het verlies van de nabestaanden weegt de rechtbank mee.

Verder toonde de chauffeur vanaf het begin oprecht zijn bezorgdheid en medeleven naar de nabestaanden. De rechtbank vindt een taakstraf van 120 uur op zijn plaats. Daarnaast krijgt de man een voorwaardelijke rijontzegging van drie maanden, om hem ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rechtspraak