Stremmingen door herstellen brug Haghorst over Wilhelminakanaal

Rijkswaterstaat werkt van dinsdag 16 tot en met zondag 21 februari aan het definitieve herstel van brug Haghorst over het Wilhelminakanaal, in de gemeente Hilvarenbeek. De bovenbouw van de brug wordt teruggeplaatst waardoor de brug tijdens de werkzaamheden volledig is gestremd voor alle verkeer, inclusief scheepvaart. Wegverkeer kan gebruik maken van de omleidingsroute via brug Biest-Houtakker. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Brug Haghorst raakte op 18 september 2020 flink beschadigd nadat er een tractorcombinatie tegenaan was gereden. De bovenbouw was dusdanig ontwricht dat deze geheel verwijderd moest worden. Hierdoor was er geen ophaalmechanisme meer beschikbaar. Sindsdien wordt de brug als noodoplossing ter plekke tijdelijk met kranen bediend om toch schepen door te kunnen laten.

Bovenbouw terugplaatsen

In oktober 2020 vond de eerste stap in het herstellen van de brug plaats. Daarbij is de leuning vervangen en werd een nieuwe fundering gestort. Tussen 16 en 22 februari vindt nu de laatste stap plaats, waarbij een geheel nieuw gefabriceerde bovenbouw wordt teruggeplaatst. Dit werk wordt uitgevoerd door de onderhoudsaannemer van Rijkswaterstaat, Istimewa Elektro, in samenwerking met Stork.

Wegverkeer en scheepvaart

Tijdens de werkzaamheden van 16 tot en met 21 februari is brug Haghorst gestremd. Wegverkeer kan dan gebruik maken van brug Biest-Houtakker om het Wilhelminakanaal over te steken. Schippers worden via de gebruikelijke communicatiekanalen voor de scheepvaart geïnformeerd over de stremming. Na het terugplaatsen van de bovenbouw kan iedereen weer gebruik maken van brug Haghorst zoals men dat gewend was.

Door: Nationale Transportgids