Provincie Utrecht introduceert snelheidsmeter die goed rijgedrag beloont

In de Utrechts gemeente De Bilt is gistermiddag een spaarpaal onthuld. De spaarpaal is een snelheidsmeter die goed gedrag beloont met geld: wie zich aan de snelheid houdt, spaart mee voor een investering in de buurt. De meter prikkelt mensen zo op een positieve manier om niet harder dan de toegestane snelheid te rijden. Dit meldt de provincie Utrecht.

Elke keer dat iemand de paal passeert binnen de toegestane snelheidslimiet komt er ongeveer 1 cent in de spaarpot. Het totaalbedrag komt uiteindelijk ten goede aan de buurt, zo meldt de provincie. Met ruim 2000 verkeersbewegingen per dag, ook in coronatijd, kan dat bedrag oplopen tot zo’n duizend euro.

Verkeersveiligheid stimuleren

Met de introductie van de Utrechtse spaarpaal willen provincie en deelnemende gemeenten de verkeersveiligheid stimuleren naar Brabants voorbeeld. Daar werd de spaarpaal namelijk in 2018 met succes geïntroduceerd. De Utrechtse spaarpaal zal tot begin februari in De Bilt blijven staan. Daarna verhuist de spaarpaal naar een van de andere gemeenten die bij de provincie Utrecht hun interesse kenbaar hebben gemaakt.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Provincie Utrecht