Vergelijken autoverzekering

Veel mensen sluiten bij de aankoop van een auto een verzekering af om daarna niet meer naar deze autoverzekering om te kijken. Dit is zeker geen verstandige keuze. Net als ieder andere verzekeringsvorm zijn ook de premies en dekkingen van autoverzekering aan verandering onderhevig. Past je huidige autoverzekering nog wel bij je wensen op dit gebied? Betaal je inmiddels niet onnodig te veel voor je verzekering? Alleen door de autoverzekeringen te vergelijken kun je een antwoord geven op deze vragen. 

Verschillende soorten autoverzekeringen

Er zijn grofweg drie verschillende autoverzekeringen te onderscheiden. Met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) ben je verzekerd tegen schade van anderen. Bij een WA+ (beperkt casco) ben je verzekerd tegen schade aan anderen maar ook tegen eigen schade die veroorzaakt wordt door buitenaf zoals steenslag en storm. Bij een allrisk verzekering (volledig casco) ben je verzekerd tegen schade aan anderen én je eigen schade.  

De keuze tussen deze verzekeringen hangt vaak af van de leeftijd van de auto. Een allrisk verzekering wordt vaak afgesloten voor nieuwere auto’s (tot ongeveer 6 jaar) en een WA verzekering vaak voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar vanwege de relatief lage dagwaarde.

Factoren die de keuze voor een autoverzekering bepalen

We schrijven hierboven dat er “grofweg drie verschillende autoverzekeringen te onderscheiden zijn” omdat de invulling van deze verzekering per verzekeringsmaatschappij nog wel eens kan verschillen. Het zijn juist die kleine regeltjes in de polisvoorwaarden die de keuze voor een autoverzekering bepalen. Om een voorbeeld te geven: als je een allrisk verzekerde auto totall loss rijdt, worden er verschillende bedragen uitgekeerd. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die hierbij uitgaan van de dagwaarde, anderen van de nieuwwaarde en weer andere maatschappijen houden hiervoor de aanschafwaarde aan.  

Het bovenstaande zie je ook terug in de verschillende mogelijkheden bij eventuele diefstal van de auto. Er zijn verzekeringsmaatschappijen waarbij de uitkering afhankelijk is van de beveiligingsklasse. Alleen deze voorbeelden geven al aan waarom autoverzekering vergelijken zeer lonend is. Je voorkomt hiermee vervelende verrassingen achteraf. Daarnaast kan het zomaar zo zijn dat er een nieuwe verzekering op de markt is gekomen dat meer aansluit op je wensen of een goedkoper alternatief is voor je huidige verzekering. Daarom is het geen gekke keuze om deze vergelijking jaarlijks te maken. Je voorkomt hiermee dat je onnodig (te) veel geld uitgeeft.  

Wat kost een autoverzekering?

De premie van je autoverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factor is uiteraard de dekking. Daarnaast speelt de leeftijd van de bestuurder, de woonplaats van deze persoon, het autotype, het aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je per jaar aflegt een rol hierbij. Daarnaast speelt het tarief van de verzekeringsmaatschappij een belangrijke rol. Ook op dit gebied leert een vergelijking dat er veel verschillen zijn. Als je een goede onafhankelijke vergelijkingssite raadpleegt, kun je op een eenvoudige wijze (met behulp van een online tool) je autoverzekering berekenen. Op basis van deze informatie kun je een overwogen keuze maken welke autoverzekering het beste bij je past.