Rijstroken Waalbrug na anderhalf jaar weer in gebruik, zwaar verkeer pas later

Alle vier de rijstroken van de Waalbrug bij Nijmegen zijn vanaf zaterdag 19 december  weer beschikbaar voor het verkeer. Na ruim anderhalf jaar van werkzaamheden heeft de brug een nieuw betondek, waardoor weggebruikers de komende jaren weer veilig over de brug kunnen rijden. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

Daarnaast is de busbaan aangepast naar een fietspad in twee richtingen en zijn de oostelijke en westelijke fiets- en voetpaden aangepast.

Afzettingen

In verband met het verwijderen van de afzettingen is de brug van vrijdag 18 december 21.00 uur tot zaterdag 19 december 6.00 uur afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer met uitzondering van lijnbussen en hulpdiensten. Alle fietsers en voetgangers maken deze nacht gebruik van het westelijke fiets- en voetpad.

Zwaar verkeer 

Zware vrachtwagens en landbouwvoertuigen moeten nog wel even wachten. Zij mogen de brug pas vanaf eind maart 2021 gebruiken. Van 4 januari tot eind maart 2021 verwijdert aannemer Team Waalbrug de steiger onder de hoofdoverspanning. In deze periode is het oostelijk fietspad afgesloten in verband met het veilig afvoeren van het steigermateriaal. Zodra de steiger is verwijderd, mag zwaar verkeer weer over de brug rijden. Tot slot voorziet Rijkswaterstaat in de periode van maart tot juli 2021 het oostelijke en westelijke fietspad van een rode slijtlaag. Tijdens die werkzaamheden rijden fietsers in beide richtingen over het fietspad, waar op dat moment niet wordt gewerkt.

In een later stadium zal Rijkswaterstaat de staalconstructie schilderen en de oorspronkelijke vormgeving van de Waalbrug terug brengen. Het is nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat/ 
Thea van den Heuvel Fotografie