RVO introduceert brandstofprijsvergelijking bij tankstations

Bij bemande tankstations langs de snelweg zijn vanaf vandaag de gemiddelde brandstofprijzen van zes brandstoffen: benzine, diesel, lpg, elektriciteit, waterstof en groen gas (cng)te vinden. Door hierin inzicht te geven hoopt de overheid dat weggebruikers alternatieve brandstoffen beter meewegen bij de aankoop van een nieuwe auto. De brandstofprijsvergelijking is gebaseerd op het gemiddelde verbruik per 100 km. Dit meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Benzine, elektrische, hybride – er bestaan allerlei soorten auto’s. Bij het aanschaffen van een auto is het belangrijk om te weten welke auto de beste keuze is. Eén van de factoren die daarbij een rol speelt, is de brandstofprijs. Daarom is de brandstofprijsvergelijking in Europa verplicht gesteld. RVO voert de verplichting uit voor Nederland.

Alternatieve brandstoffen

Op dit moment rijden de meeste Nederlanders op grotendeels fossiele brandstoffen: benzine, diesel en lpg. Door het gebruik van fossiele brandstoffen, stoten auto’s broeikasgassen uit. Deze gassen zijn slecht voor het klimaat. Er zijn steeds meer betaalbare auto’s verkrijgbaar die minder of geen broeikasgassen uitstoten tijdens het rijden, zoals auto’s die rijden op elektriciteit of waterstof. Ook rijden er auto’s op hernieuwbare brandstoffen, zoals groen gas. De prijsvergelijking die u bij de tankstations ziet, geeft een prijsindicatie van deze brandstoffen per 100 km. Daarmee wil de overheid eraan bijdragen dat u bij de keuze voor een nieuwe auto de alternatieve brandstoffen beter meeweegt.

Elke drie maanden

De brandstofprijsvergelijking wordt elke drie maanden geactualiseerd. Het verbruik per type auto varieert. We baseren ons bij de berekening op het verbruik van de top drie meest verkochte auto’s per segment. De methode hiervoor is op Europees niveau vastgelegd.

Door: Nationale Transportgids