Chauffeurs krijgen laatste informatie over Brexit tijdens landelijke actiedag

Tijdens de landelijke Brexit Actiedag op de DFDS ferryterminal hebben Havenbedrijf Rotterdam, Douane, Rijkswaterstaat en Portbase gisteren Get ready for Brexit-flyers uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs. Het gaat om chauffeurs die lading vervoeren van en naar Britse havens. Dit meldt Rijkswaterstaat.

De gezamenlijke actie was bedoeld om chauffeurs en hun opdrachtgevers eraan te herinneren wat er in de Nederlandse havens verandert per 1 januari 2021, door het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Vanaf die datum moeten douanedocumenten altijd vooraf via het Port Community System van Portbase digitaal zijn aangemeld bij de shortsea- en ferryterminals. Zo niet, dan krijgt de chauffeur hier geen toegang. Deze aanpak geldt op alle ferry- en shortsea-terminals. Doel is om goederen ook na het verstrijken van de Brexit- overgangstermijn op 31 december 2020 altijd soepel door de Nederlandse havens te loodsen.

Informatie over Brexit

Havenbedrijf Rotterdam, Douane, Rijkswaterstaat en Portbase, vier van de totaal 29 samenwerkende partijen in de Get Ready for Brexit-campagne, waren gisteren te gast op de DFDS ferryterminal. Onder toeziend oog van het blauwe Brexit-monster kregen chauffeurs informatie over wat er voor hen vanaf 1 januari 2021 verandert aan hun terminalbezoek.

Tijdelijke parkeerplaatsen bij weigering toegang

De flyer is opgesteld in acht talen en toont tevens aan naar welke tijdelijke parkeerplaats chauffeurs moeten rijden als hun douanedocumenten niet in orde zijn voor Brexit. Er zijn vijf bufferparkeerplaatsen in de haven van Rotterdam voor honderden vrachtwagens en 1 tijdelijke parkeerplaats in de haven van IJmuiden. Al deze tijdelijke locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen en beveiliging. Ook is er voor elke ferryterminal een verkeerscirculatieplan opgesteld met het doel vertragingen zo veel als mogelijk te voorkomen.

Door: Nationale Transportgids