Zo slaat PostNL zich door de feestdagen heen - grootste drukte ooit verwacht

Vandaag is het Black Friday en dat is zo’n beetje het begin van de feestdagenperiode in Nederland. Topdrukte in winkelstraten, dranghekken bij mediaketens, maar in deze periode vooral bij de pakketbezorgers. PostNL, ’s lands bekendste pakketbezorger, verwacht het drukker te hebben dan ooit. Landelijk kan het aantal pakketten zelfs oplopen tot meer dan 1,5 miljoen per dag. Maar hoe bereidt het postbedrijf zich voor op deze dagen? De Nationale Transportgids zit er graag warmpjes bij met de feestdagen en zocht het uit.

Extra vrachtwagens en ook op zondag open

We bestellen met z’n allen normaal gesproken zo’n 900.000 pakketten per dag die door PostNL worden bezorgd, maar met de feestdagendrukte kunnen die aantallen de komende periode zoals gezegd oplopen tot 1,5 miljoen pakketjes. Om de bezorging in goede banen te leiden zet PostNL de komende periode daarom per dag 210 extra vrachtwagens in - bovenop de normaal al 1.150 vrachtwagens - en plannen ze ruim duizend extra bezorgritten per dag. Ook wordt er in de sorteercentra harder gewerkt. Zo zijn de vestigingen in deze periode ook op zondag open en beginnen werknemers eerder en stoppen ze later. Het bedrijf heeft zo'n duizend extra mensen nodig bij de pakkettak, bovenop de 8.000 tot 9.000 werknemers die daar nu al werkzaam zijn.

Meer kerstkaarten door corona

Niet alleen het aantal pakketjes stijgt in deze periode. Ook het aantal (kerst)kaarten gaat omhoog. Vooruitlopend op de drukte voor kerst gaat het postbedrijf brievenbussen vaker legen. Postbodes zullen net als in de sorteercentra ook op zondag extra rondjes langs de oranje brievenbussen maken. Ook voor het versturen van post wordt er grote drukte verwacht. Waar er gemiddeld 6,8 miljoen brieven per dag door de handen van de bezorgers gaan, wordt dit rond de feestdagen bijna verdubbeld tot gemiddeld 11,7 miljoen brieven per dag. Volgens onderzoek door PostNL zorgt de coronacrisis ook voor extra drukte. Doordat mensen minder contact met elkaar kunnen hebben, zullen naar verwachting meer kaartjes worden verstuurd.

Tips! 

Naast de extra activiteiten van PostNL kun je zelf ook het een en ander doen om teleurstellingen te voorkomen. Bestel je pakketje bijvoorbeeld doordeweeks of ruim voor de dag dat je je cadeaus nodig hebt. Een andere tip die PostNL geeft is om goed te kijken naar de levertijd van je producten. Door de feestdagendrukte kan deze langer zijn dan normaal. 

Een duurzame tip is om pakketjes zoveel mogelijk tegelijk te bestellen bij de webwinkel. Zo kan de bezorger meer pakketten bezorgen met één rit. Als laatste geven veel webshops lang voor de feestdagen al kortingen. Wachten met bestellen is dus vaak niet nodig.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: PostNL, Dagblad van het Noorden, Omroep West, ANP
Beeld: PostNL