Transportondernemers kunnen zich melden voor extra coronasteun

Ondernemers kunnen zich vanaf woensdag melden voor extra steun om de coronacrisis te doorstaan. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) maakte bekend dat de zogeheten TVL-regeling voor vaste lasten in het vierde kwartaal vanaf 12.00 uur wordt opengesteld.

Het kabinet maakte eind oktober bekend dat het in totaal een half miljard euro extra uittrekt voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en de evenementenbranche. Voor de uitvoering van deze TVL heeft het kabinet 833 miljoen euro uitgetrokken.

Maximum van 90.000 euro

Bedrijven kunnen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies een tegemoetkoming in het slotkwartaal van 2020 krijgen tot een maximum van 90.000 euro. Eet- en drinkgelegenheden kunnen daarbovenop eenmalig subsidie aanvragen ter compensatie van de voorraden die zij niet meer kunnen gebruiken, en de kosten die zij tevergeefs hebben gemaakt om 'coronaproof' open te kunnen blijven. Dit gaat volgens EZ om gemiddeld 2500 euro per bedrijf.

Indirect getroffenen

De TVL-regeling voor het vierde kwartaal staat open voor alle sectoren, dus ook voor ondernemers die indirect door de coronabeperkingen worden getroffen zoals toeleveranciers, de transportsector en de voedingstuinbouw. Voorwaarde is dat de crisis heeft gezorgd voor minstens 30 procent minder omzet. Het aandeel vaste lasten is minimaal 3000 euro.

De eerste aanvraagperiode van de TVL sloot 30 oktober. Er is volgens EZ op dit moment 538 miljoen euro uitgekeerd aan 47.416 ondernemers. Circa 1200 aanvragen zijn nog in behandeling.

Door: ANP