Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV stapt naar de rechter als Uber cao Taxi niet toepast

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De FNV heeft vandaag in Amsterdam een sommatie aan Uber overhandigd. Daarmee geeft de vakbond het bedrijf duidelijk te kennen dat de maat vol is. De vakbond eist onder meer dat Uber erkent dat het een werkgever is en de cao Taxi gaat toepassen. Het taxibedrijf krijgt twee weken om aan de eisen van de FNV te voldoen. Doet zij dat niet dan stapt de vakbond naar de rechter. Dit meldt de FNV. 

Amrit Sewgobind, FNV-bestuurder Flex en Naleving: "We spreken dagelijks met chauffeurs die ontzettend afhankelijk zijn van Uber, maar geen enkele zekerheid hebben over werk en inkomen. Dat is een schijnconstructie en daar moet een einde aan komen. Het is teleurstellend dat Uber dat niet uit eigen beweging doet."

Handhaving en naleving blijft uit

De FNV is ook teleurgesteld in de houding van de landelijke overheid. De vakbond stelt dat die binnen de huidige regelgeving voldoende mogelijkheden heeft om Uber te dwingen de cao Taxi toe te passen. Maar dat handhaving en naleving uitblijft. Sewgobind: "Uber werkt, net als veel andere platformbedrijven, met schijnzelfstandigen. Er zijn inmiddels diverse gerechtelijke uitspraken en officiële rapporten die de schijnzelfstandigheid van Uber chauffeurs bevestigen. Er zit voor de chauffeurs en de vakbond niets anders op dan Uber te sommeren en desnoods via de rechter de naleving van de cao Taxi op te eisen."

Niet onderhandelen

Het afgelopen jaar deed de FNV onderzoek naar de constructie die Uber toepast in haar activiteiten als taxibedrijf. De vakbond sprak honderden chauffeurs en kreeg inzage in vele documenten en gegevens. Uit alle onderzoeken, analyses en gesprekken blijkt dat Uber alle kenmerken van een werkgever heeft en dat er alleen op papier sprake is van zelfstandig ondernemerschap. Sewgobind: "De chauffeurs kunnen niet onderhandelen over hun tarief en Uber gebruikt alle data die het over de chauffeurs verzamelt om hen te manipuleren." Zo blijkt uit gesprekken met de chauffeurs dat als zij ritten weigeren of annuleren hun rating omlaag gaat en ze vervolgens nog minder ritten krijgen.

Geld mislopen

De FNV berekende dat veel Uber-chauffeurs, na aftrek van alle kosten en verzekeringen, flink minder verdienen dan taxichauffeurs die onder de cao Taxi werken. Gemiddeld kan dat oplopen tot boven de 500 euro per maand. De vakbond baseert zich hierbij op de week- en jaaroverzichten van ruim honderd Uber-chauffeurs.

Uber zelf profiteert volop van de inzet van schijnzelfstandigen. Met deze schijnconstructie bespaart het bedrijf, volgens berekeningen van de vakbond, jaarlijks zo’n 58 miljoen euro aan sociale lasten, belastingen en pensioenpremies. Hierdoor heeft Uber een groot voordeel op concurrenten die zich wel aan de wet houden. Sewgobind: "Uber beconcurreert op deze manier andere taxibedrijven over de rug van de chauffeurs. Als we niet oppassen raakt de hele sector in een duikvlucht en moet elk bedrijf tegen bodemprijzen werken. Dat heeft negatieve gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden en het sociale vangnet dat we in Nederland hebben."

Door: Nationale Transportgids
Beeld: FNV

17 mei '24 ( 8:51)

Pinkstermaandag: 87e editie Friese Fietselfstedentocht

Pinkstermaandag is het zover: de Fietselfstedentocht. De 87e editie alweer. Een pittige fietstocht van 235 kilometer door Friesland. Dat meldt Fietselfstedentocht.frl.

16 mei '24 (12:00)

Rover: kabinet heeft te weinig geld om plannen ov te realiseren

De nieuwe regering heeft veel te weinig geld gereserveerd om haar plannen voor het openbaar vervoer te kunnen betalen. Dat zegt reizigersorganisatie Rover in een reactie op het coalitieakkoord.

16 mei '24 (11:45)

Coalitie lijkt elektrisch rijden te blijven steunen: autobranche blij

Het is goed dat de coalitiepartijen de ambitie hebben om elektrisch rijden te blijven stimuleren, zegt autobrancheorganisatie RAI Vereniging. In het hoofdlijnenakkoord melden PVV, BBB, NSC en VVD dat ze de aanschaf van elektrische voertuigen willen blijven ondersteunen. De kosten voor elektrische en fossiele rijders moeten eerlijker worden verdeeld volgens de partijen.

16 mei '24 (10:00)

Veilig Verkeer Nederland: 130 km/uur op snelweg slecht voor verkeersveiligheid

Het verhogen van de snelheid op de wegen - waar dat mogelijk is - naar 130 kilometer per uur is niet goed voor de verkeersveiligheid. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland in een reactie op het hoofdlijnenakkoord.

16 mei '24 ( 6:00)

Snelwegen terug naar 130 kilometer per uur

De maximumsnelheid op de snelweg gaat waar dat kan weer terug naar 130 kilometer per uur. Dat hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in het regeerakkoord op hoofdlijnen. De maximumsnelheid op snelwegen is op dit moment overdag beperkt tot 100 kilometer per uur, in verband met de te hoge stikstofneerslag in veel kwetsbare natuurgebieden.

15 mei '24 (13:15)

Lang pinksterweekend: vrijdag veel files verwacht

Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

14 mei '24 (14:15)

Zesde en laatste pomp van het nieuwe gemaal Afsluitdijk succesvol geplaatst

De zesde en laatste grote pomp van het nieuwe gemaal in de Afsluitdijk bij Den Oever is dinsdag succesvol geplaatst, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. De operatie begon op 3 mei.

14 mei '24 ( 7:09)

Werkzaamheden aan gemaal Terwolde: Bandijk circa twee jaar afgesloten

Vanaf 21 mei 2024 wordt de Bandijk vanwege ingrijpende werkzaamheden aan het gemaal Terwolde afgesloten voor al het verkeer. De afsluiting van de Bandijk duurt tot halverwege 2026. Daarover bericht de gemeente Voorst.

14 mei '24 ( 6:55)

Zuilense Ring (N230): stiller asfalt en lagere snelheid

De Zuilense Ring (N230) krijgt in de loop van 2025 een lagere maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Nu is het de enige Utrechtse provinciale weg waar het verkeer 100 kilometer per uur mag rijden. Daarover bericht de provincie Utrecht.

14 mei '24 ( 6:40)

Aandacht van Arriva voor 200-jarig jubileum KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij bestaat in 2024 tweehonderd jaar. Vervoerder Arriva werkt samen met de KNRM en besteedt aandacht aan dit jubileum en aan het belang van de KNRM en haar vijftienhonderd vrijwilligers. Dat meldt Arriva.