Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

OM start digitale handhaving op handheld telefoongebruik achter het stuur

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Een appje beantwoorden of een telefoonnummer opzoeken in de auto levert een groot risico op voor de verkeersveiligheid. Afleiding speelt steeds vaker een rol bij verkeersongevallen. Daarom intensiveert het Openbaar Ministerie aan de hand van slimme camera’s vanaf maandag de handhaving. Dat kan een boete van 240 euro opleveren. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

Afleiding is een groot risico voor de verkeersveiligheid. Daarom is het vasthouden van mobiele apparaten achter het stuur niet toegestaan. Dit is vastgelegd in artikel 61a RVV. Het gaat dan om het vasthouden van allerlei mobiele elektronische apparaten, bedoeld voor communicatie of informatieverwerking. “Op dit moment wordt hier vooral op gehandhaafd met staande houdingen door de politie. Dit is heel effectief, maar niet altijd efficiënt, omdat het veel capaciteit kost”, legt Achilles Damen, verkeersofficier bij Parket CVOM uit. “Daarom heeft het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor digitale handhaving.”

Slimme camera’s

Hieruit kwam naar voren dat er slimme camera’s zijn, die in staat zijn appende en bellende bestuurders te detecteren. De camera maakt foto’s van elke passant, waarbij te zien is of de bestuurder zijn mobiele telefoon wel of niet vasthoudt. Omdat er schuin naar beneden wordt gefotografeerd, is het gezicht van de bestuurder niet in beeld. Het kenteken wel, en op de foto is duidelijk en scherp te zien of iemand achter het stuur een mobiel apparaat vasthoudt. Alleen die foto’s waarbij het systeem vermoedt dat er een telefoon wordt vastgehouden, worden doorgestuurd naar het CJIB. Bij het CJIB voert een BOA de definitieve beoordeling uit. Hierna wordt een verkeersboete op kenteken verstuurd. De foto’s zijn zo duidelijk, dat dit voor het OM voldoende bewijs is om een boete op te leggen. De foto’s kunnen door de kentekenhouder worden opgevraagd en de kentekenhouder kan in beroep gaan tegen de opgelegde boete.

Dag en nacht

De camera’s worden sinds kort, met succes, in Australië gebruikt. In Europa is Nederland het eerste land dat deze camera’s echt in gaat zetten. De camera’s functioneren dag en nacht en bij alle weersomstandigheden, en zijn daarnaast ook nog makkelijk te verplaatsen. Zo kan het systeem elke dag op een andere locatie geplaatst worden.

Andere innovaties

Het automatisch handhaven op handheld telefoongebruik is één van de innovaties in verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie. Daarnaast worden er dit jaar bijvoorbeeld twintig nieuwe trajectcontrolesystemen op provinciale wegen in gebruik genomen, en loopt er een proef met verplaatsbare flitspalen in Rotterdam en Noord Brabant.

Door: Nationale Transportgids

11 juli '25 ( 8:32)

Ook Hoogeveen wil verbod op fatbikes in stadscentrum

De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.

11 juli '25 ( 8:32)

Rode Kruis: houd op reis rekening met extreem weer

Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.

11 juli '25 ( 7:58)

Noodlottig ongeval in Eindhoven: auto schept fietsers

Afgelopen nacht is een 19-jarige fietser overleden op de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven. Hij werd daar geschept door een auto. Dat meldt Hart van Nederland.

10 juli '25 (14:07)

Vijf weken geen gemotoriseerd verkeer op Amstelveenseweg

De Amstelveenseweg onder het viaduct van de A10 gaat meer dan vijf weken dicht voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting duurt van vrijdagavond 11 juli 2025 (de start van de zomervakantie in Noord-Holland) tot woensdag 20 augustus (wanneer SAIL Amsterdam begint). Fietsers en voetgangers kunnen langs de werkzaamheden. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

10 juli '25 (13:24)

Dit zijn de zwarte zaterdagen van 2025 en hier wordt in Nederland extra verkeersdrukte verwacht

Met het begin van de zomervakantie in zicht waarschuwen Europese verkeersdiensten opnieuw voor de bekende ‘zwarte zaterdagen’. Op deze dagen is het extreem druk op de wegen, vooral richting populaire vakantiebestemmingen in Zuid-Europa. Ook in Nederland zijn de effecten van deze verkeersdrukte merkbaar, met vertragingen bij grensovergangen en op routes naar toeristische regio’s.

10 juli '25 (12:59)

Trucker die zes mensen en ongeboren baby doodreed moet 3 jaar de cel in

Een lagere straf dan het Openbaar Ministerie (OM) eiste. De vrachtwagenchauffeur die drie jaar geleden in Nieuw-Beijerland zes mensen doodreed en daarbij ook een ongeboren baby doodde, moet 3 jaar de cel in. Ook krijgt hij een rijverbod van 5 jaar opgelegd. Het OM zag hem liever 4,5 jaar achter de tralies en had ook een langer rijverbod geëist. Dit meldt NOS.

10 juli '25 (12:28)

In welke auto passen drie kinderzitjes?

Gezellig met je kroost de weg op kan een hele uitdaging zijn. De kofferbak vol met buggy, kinderwagen en luiertas, én de kinderen op de achterbank veilig vervoerd in een autostoeltje. Maar wat als je 3 kinderen hebt en ze allemaal in een autostoeltje of Maxi-Cosi wilt meenemen? Je staat dan voor de uitdaging in welke auto dit überhaupt past. 

10 juli '25 (11:13)

Vrouw rijdt met icepack op snelweg, maar flitspaal denkt dat het telefoon is

Een vrouw uit Den Bosch reed na het trekken van haar verstandskiezen over de A2 bij Boxtel. Zij had een icepack tegen haar wang aan, maar een flitspaal dacht daar anders over. Die dacht een mobiele telefoon te zien en plots lag daar een boete van 439 euro op de deurmat. Dit meldt NOS.

10 juli '25 (11:06)

Meer auto's, minder personeel: lange wachttijden bij garages voor APK's

Garagebedrijven kunnen de vraag naar APK’s en onderhoudsbeurten niet meer aan. Er zijn steeds meer auto-eigenaren maar niet genoeg garages. Hierdoor moeten automobilisten soms weken tot maanden wachten tot ze er terechtkunnen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 juli '25 ( 8:57)

ANWB waarschuwt e-rijders voor hoge laadkosten in het buitenland

Wie deze zomer met de elektrische auto op vakantie gaat, moet alert zijn op hoge laadkosten bij langzame laders. Vooral bij laadpalen bij hotels, restaurants en vakantieparken kan de rekening flink oplopen, waarschuwt de ANWB.