TLN roept op tot fatsoen en start campagne ‘Een schoon toilet voor iedereen’

Transport en Logistiek Nederland (TLN) start de campagne ‘Een schoon toilet voor iedereen’. Volgens Elisabeth Post, voorzitter van TLN, zijn door de nieuwe tijdelijke lockdown sanitaire voorzieningen onderweg en bij laad- en losplaatsen niet overal goed geregeld. “Daar moet nú verandering in komen. Ik doe nadrukkelijk een beroep op iedereen om elkaar fatsoenlijk te behandelen.” Dit meldt TLN. 

“Tijdens de eerste lockdown kregen we veel reacties van chauffeurs dat ze op laad- en losplekken onbehoorlijk werden behandeld. Ze waren niet welkom en konden ze geen gebruik meer maken van de wc. We hebben toen herhaaldelijk de oproep gedaan om fatsoenlijk voor chauffeurs te zorgen. Het verbaast mij dat we dat nu wéér moeten doen”, zegt Post.

Schone wc

Hoewel Post begrijpt dat bedrijven vanwege het coronavirus voorzichtiger zijn, is dat is geen vrijbrief om mensen buiten te sluiten of ze de toegang tot een toilet te ontzeggen. “Chauffeurs zijn de hele dag onderweg en zijn afhankelijk van de sanitaire voorzieningen bij laad- en losadressen en langs de weg. Een schone wc is een basisvoorziening en het beschikbaar stellen ervan het absolute minimum.”

Gezond en veilig doorwerken

Samen met de sociale partners en alle andere betrokkenen in de transport- en logistieke sector heeft TLN eerder dit jaar het Coronaprotocol Transport en Logistiek opgesteld, om de veiligheid en gezondheid van medewerkers te waarborgen. Post: “Goede sanitaire voorzieningen maken daar deel van uit. Werkgevers, werknemers, opdrachtgever en zzp’ers: we hebben allemaal de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we, ook in deze tijd, gezond en veilig kunnen doorwerken.”

Samenwerking 

In het protocol zijn over de sanitaire voorzieningen twee belangrijke afspraken gemaakt. Ten eerste de oproep om werknemers van dienstverleners hetzelfde te behandelen als eigen werknemers. Ten tweede dringen de partijen in het protocol aan op het beschikbaar stellen van toiletruimte voor bezoekende chauffeurs en deze intensiever te reinigen dan gebruikelijk. Het protocol is in maart 2020 tot stand gekomen door een samenwerking van TLN, VVT, FNV Transport & Logistiek, CNV Vakmensen, evofenedex, VERN, Sectorinstituut Transport en Logistiek, Opleidings- en Ontwikkelingsfonds SOOB, RIVM en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Door: Nationale Transportgids