Nederlandse exporteurs zien omzet dalen door coronacrisis

Gemiddeld 60 procent van de Nederlandse exporteurs geeft aan geraakt te zijn door de coronacrisis. Bij deze bedrijven is de omzet in het afgelopen halfjaar gemiddeld met bijna 28 procent gedaald. Dit blijkt uit de Corona Monitor 2020 van Atradius en evofenedex waarin de impact van de coronacrisis op Nederlandse exporteurs tussen maart en september maandelijks in kaart is gebracht. Dit melden kredietverzekeraar Atradius en evofenedex. 

In april (-39 procent) en mei (-35 procent), toen Nederland en veel andere landen in lockdown zaten, was deze daling veel sterker. Over heel 2020 verwachten exporteurs een omzetdaling van 23 procent. Er zijn ook bedrijven die juist profiteren van de crisis. Zo is bij zo’n 10 procent de omzet in september met gemiddeld 15 procent gestegen. Dit is wel lager dan in de zomermaanden, toen sprake was van een gemiddelde omzetstijging van ruim 20 procent.

Daling producten en diensten

Bijna drie op de vijf Nederlandse bedrijven voelen de negatieve impact van de coronacrisis op hun bedrijfsvoering. Sinds juli is dit aantal gelijk aan maart, toen de pandemie uitbrak. Veruit de meeste ondernemers verwijzen naar de negatieve financiële gevolgen, gevolgd door een daling van de vraag naar hun producten en diensten. Sinds april geeft maar liefst driekwart van de bedrijven aan dat de pandemie vooral de export heeft geraakt, terwijl slechts een derde van mening is dat dit voor de import geldt. Atradius sluit niet uit dat deze ontwikkeling zich kan versterken als de overheidssteun in landen aan sectoren die in zwaar weer verkeren, afloopt.

Positieve impact

Toch worden niet alle bedrijven in negatieve zin getroffen door de coronacrisis. Zo geeft één op de tien exporterende bedrijven aan dat zij hun inkomsten zagen stijgen. Sinds de uitbraak van het coronavirus schommelt de gemiddelde omzetstijging rond de 15 procent. Zowel in de zomermaanden als in september - vlak voordat de tweede golf een feit was - waren de verwachtingen van deze bedrijven redelijk positief. Zo verwachtte 14 procent op jaarbasis een positieve impact van de coronacrisis. Bedrijven die hun inkomsten zagen stijgen waren onder andere actief in de land- en tuinbouw, visserij, voeding en logistieke dienstverlening. Tegelijkertijd waren veel andere bedrijven veel gematigder in hun verwachtingen. Zo liep het aantal besmettingen in Europa sinds juli weer sterk op. Sindsdien ligt het aantal bedrijven dat een negatieve impact van de crisis ondervindt weer op het niveau van maart.

Door: Nationale Transportgids