Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Volvo brengt volgend jaar volledige reeks elektrische trucks op de markt

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vanaf volgend jaar zijn volledig elektrische uitvoeringen van zware Volvo-trucks beschikbaar voor Europese transporteurs. Dit betekent dat Volvo Trucks vanaf 2021 een complete heavy duty-reeks met elektrische aandrijflijn biedt. De enorme inzet van Volvo Trucks voor elektrificatie markeert een belangrijke stap vooruit, op weg naar CO2-neutrale transporten. Dit meldt Volvo Trucks.

Het Zweedse bedrijf voert nu tests uit met de elektrische heavy duty-trucks Volvo FH, Volvo FM en de Volvo FMX, met het oog op hun inzet voor regionaal transport en stedelijke bouwactiviteiten in Europa. Deze trucks hebben een treingewicht tot 44 ton. Afhankelijk van de accuconfiguratie is de actieradius maximaal 300 km. De verkoop begint volgend jaar en de serieproductie start in 2022. Dit betekent dat Volvo Trucks vanaf 2021 in Europa een complete range elektrische trucks gaat verkopen voor distributietaken, afvalinzameling, regionaal transport en stedelijke bouwactiviteiten.

Waterstof met brandstofcel

Volvo startte in 2019 met de productie van de Volvo FL Electric en Volvo FE Electric. Dit zijn elektrische trucks bedoeld voor stedelijke distributie en afvalinzameling, voornamelijk in Europa. In Noord-Amerika start de verkoop van de Volvo VNR Electric, een truck voor regionaal transport, op 3 december 2020.

Elektrische trucks voor het veeleisende en zware internationale transport zullen binnen de komende tien jaar volgen. Dit zijn elektrische trucks met accu's en met een brandstofcel die een grotere actieradius hebben. Volvo Trucks is van plan in de tweede helft van dit decennium te beginnen met de verkoop van elektrische trucks die worden aangedreven door waterstof met brandstofcel. Volvo Trucks streeft naar een volledig CO2-neutrale productrange in 2040.

Soepele transitie

Vanuit het perspectief van Volvo Trucks is het voor de transitie naar duurzamer transport van groot belang dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt zodat transportbedrijven zich kunnen aanpassen. De geboden oplossingen moeten CO2-neutraal zijn en tegelijkertijd transporteurs in staat stellen om winstgevend te zijn en voldoende productiviteit te behalen.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Volvo Trucks

03 juli '25 ( 8:04)

Bestelauto ramt twee vrachtwagens bij Sint Annaland

Dinsdag 1 juli 2025 is bij Sint Annaland in Zeeland een bestuurder van een bestelauto tegen de achterkant van twee vrachtwagens gereden. De bestuurder raakte daarbij lichtgewond. Dat meldt HVZeeland.nl.

02 juli '25 (15:46)

Code oranje in Overijssel, Gelderland en Limburg om zwaar onweer

Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg code oranje uitgeroepen om zware onweersbuien. De waarschuwing geldt van 15.00 uur tot 19.00 uur voor Limburg en van 16.00 uur tot 20.00 uur voor Overijssel en Gelderland.

02 juli '25 (15:46)

Vervoerregio's houden zorgen over toekomst ov ondanks steun Kamer

Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.

02 juli '25 (13:25)

Prijsverschil tussen duurste en goedkoopste tankstation is bijna 30 euro

Benzine in Nederland kost nu gemiddeld 1,928 euro per liter, maar de verschillen tussen tankstations zijn enorm. Tanken bij de duurste pomp kost je tot 2,259 euro per liter, terwijl je elders voor 1,708 euro per liter al klaar bent. Bij een volle tank van 50 liter betaal je dan 27,55 meer. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, zo meldt de vergelijkingssite.

02 juli '25 (10:38)

Kamer wil dat kabinet afziet van bezuinigingen op regionaal ov

Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.

02 juli '25 ( 8:21)

Code oranje in drie provincies: stevige onweersbuien in het oosten

Met uitzondering van de Wadden ook vandaag hitte. In Noord-Brabant, Limburg en Gelderland is vanwege extreme hitte code oranje van kracht. Dat meldt KNMI.

02 juli '25 ( 8:04)

Stijging verkoop campers en caravans

In de eerste helft van 2025 is de verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland gestegen. Van alle kampeerauto's en caravans staan de meeste geregistreerd in Noord-Brabant. Dat meldt Nederlands Dagblad.

01 juli '25 (16:36)

Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

01 juli '25 (16:36)

Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

01 juli '25 (16:36)

Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.