CNV Vakmensen start petitie voor betere voorzieningen chauffeurs

CNV Vakmensen wil langs de wegen snel betere voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs. “Het is idioot dat ze onderweg nergens terecht kunnen voor een hap eten en een praatje met collega’s”, vindt CNV-bestuurder Tjitze van Rijssel. Daarom is de vakbond afgelopen weekend gestart met een online petitie. Dit meldt CNV Vakmensen. 

“Kantines zijn gesloten, bij wegrestaurants mogen ze alleen eten afhalen. Rijden, eten, rusten… de hele dag zitten ze maar in en om hun cabine. Dat kan zo niet blijven, hier moet snel iets voor geregeld worden. Zeker als de gedeeltelijke lockdown langer gaat duren en het straks kouder wordt.”

Petitie

De bond is afgelopen zaterdag een online petitie gestart, met de oproep om voor vrachtwagenchauffeurs onderweg betere voorzieningen te regelen. “Ze horen voortdurend dat de transportsector onmisbaar is om het land draaiend te houden. Dat is mooi, maar geef die mannen en vrouwen achter het stuur daar dan ook de waardering voor. Zorg op z’n minst dat ze op een fatsoenlijke manier hun werk kunnen blijven doen. Ik heb geen goed woord over voor de laconieke houding van minister Van Nieuwenhuizen, die tot nu toe niks voor deze groep wil regelen.”

Sociaal isolement

Volgens Van Rijssel raken chauffeurs door de maatregelen steeds meer in een sociaal isolement. “Door de sluiting van wegrestaurants is er steeds minder sociaal contact met collega’s. Chauffeurs die doordeweeks overnachten in de cabine kunnen nu ook niet meer binnen zitten bij collega’s voor een praatje. De restaurants hebben wel afhaalmaaltijden, maar die moet je in alleen opeten in je cabine. Op die manier werkt, woont en leeft een chauffeur 24 uur per dag en vijf dagen per week in één en dezelfde ruimte. Er is geen beroep in Nederland waar dat gebruikelijk of normaal is. Ook de chauffeur zou dat niet normaal moeten vinden en daartegen in opstand komen.”

Door: Nationale Transportgids