Code 95: dit is het en zo krijg je de code op je rijbewijs

Dit jaar kwam in het nieuws dat ook oudere beroepschauffeurs alsnog verplicht nascholing moeten volgen om de Code 95 op hun rijbewijs te behouden. Hadden beroepschauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955 eerder nog een vrijstelling voor een zogeheten Code 95 op het rijbewijs, vanaf 1 december moeten ook de oudere vrachtwagenchauffeurs een geldig bewijs van vakbekwaamheid hebben om de weg op te mogen. Maar wat is de Code 95 precies? De Nationale Transportgids zocht het uit. 

Vakbekwaamheid voor chauffeurs

Beroepschauffeurs die werken binnen de Europese Unie (EU) moeten zich sinds 2008/2009 houden aan Europese richtlijnen. Met de komst van deze richtlijn wordt het aantonen van de vakbekwaamheid noodzakelijk door het kunnen tonen van de Code 95 op het rijbewijs. Hierdoor zijn in de hele EU de vakbekwaamheidseisen gelijkgetrokken. Kortom: Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken.

Verminderen van CO2-uitstoot

De regelgeving, de richtlijn Vakbekwaamheid, kent een aantal doelen, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot, het terugbrengen van het aantal verkeersslachtoffers en het stellen van een standaard waaraan alle beroepschauffeurs binnen de EU moeten voldoen. Al met al dragen de maatregelen dus bij aan een veiliger Europa.

Niet alleen leidt de Code 95 tot veiligere wegen, (transport)bedrijven kunnen er met de richtlijn voor zorgen dat hun werknemers zich efficiënter en veiliger gedragen op de weg. De Code 95 leidt daarom tot grote besparingen en operationele verbeteringen, is de gedachte.

Nascholing

De Code 95 op het rijbewijs is vijf jaar geldig. Daarna moeten chauffeurs per vijf jaar minimaal 35 uur nascholing volgen waarvan minimaal zeven uur uit praktijktraining moet bestaat. In het geval dat een chauffeur niet voldoet aan de nascholing of geen Code 95 op zijn rijbewijs heeft staan mag hij zijn werkzaamheden dus niet meer uitvoeren.

Code 95 op je rijbewijs, hoe regel je dat?

Als je aan de slag wilt als chauffeur moet je je melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR). In ons land regelt dit bureau de theorie- en praktijkexamens voor het behalen van de Code 95. Rond je deze goed af, dan komt de Code 95 op je rijbewijs te staan. Let op, op dit moment gelden er extra regels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vrijstellingen 

De Code 95 is niet voor iedereen een vereiste. In sommige gevallen geldt er een vrijstelling. Bijvoorbeeld als het voertuig dat je bestuurt niet harder mag dan 45 kilometer per uur of als het voertuig voor test of onderhoud gebruikmaakt van de openbare weg.

Benieuwd naar de volledige lijst met alle vrijstellingen? Deze kun je hier bekijken. 

Nog vragen? De overheid geeft antwoord

Op zoek naar meer informatie over de Code 95? Kijk dan op de website van het CBR of de Rijksoverheid 
 

Door: Nationale Transportgids
Beeld: RDW
Bronnen: CBR, VVCR, Rijksoverheid, RDW