Vrachtwagenchauffeur dodelijk ongeluk A50 mag een jaar niet de weg op

De rechtbank in Den Bosch heeft gister een vrachtwagenchauffeur (62) uit Roemenië veroordeeld tot rijverbod van een jaar. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd. Vorig jaar veroorzaakte de man groot ongeluk op de A50 bij Nistelrode. Daarbij kwam een 52-jarige man om het leven en raakte meerdere mensen gewond. Dit meldt Omroep Brabant. 

De vrachtwagen reed vorig jaar februari met volle vaart in op een file op de A50 tussen Nistelrode en Ravenstein. Daarbij raakte hij meerdere auto’s. geramd. Een 52-jarige automobilist uit Oosterbeek raakte gewond bij het ongeluk en bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zeker zes andere mensen raakten (zwaar)gewond.

Cruise control

Volgens de rechtbank Oost-Brabant was de chauffeur ‘zeer ervaren’ en had hij in de drukke middagspits extra voorzichtig moeten zijn omdat zijn vrachtwagen vol staal zat dat 24.000 kilo woog. “De vrachtwagen reed op de cruise control een constante snelheid van 89 kilometer per uur. Dat is negen kilometer per uur harder dan is toegestaan. Dat vinden wij aanmerkelijk tekortschietend rijgedrag”, zo verklaarde de rechtbank gister.

Psychische gevolgen

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat het ongeval zeer grote gevolgen heeft. “Het ongeval heeft het leven van de nabestaanden, slachtoffers en dat van hun directe naasten, voorgoed veranderd. De rechtbank weegt ook mee dat de chauffeur oprecht spijt heeft en dat hij kampt met grote psychische gevolgen van het ongeval en voor altijd is getekend. Daarnaast nam hij ontslag als internationaal vrachtwagenchauffeur en kampen hij en zijn gezin met alle financiële gevolgen van dien. Ook is hij niet in Nederland, noch in Roemenië eerder voor strafbare feiten veroordeeld.” De rechtbank heeft daarom een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, plus een rijontzegging van een jaar opgelegd.

Door: Nationale Transportgids