Minister: Vrachtwagenchauffeurs schuldig aan tunnelafsluitingen Noord-Holland

Vrachtwagenchauffeurs zijn volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) schuldig aan de vele tunnelafsluitingen in Noord-Holland. Dat blijkt uit antwoorden op  Kamervragen van VVD’er Remco Dijkstra naar aanleiding onderzoek van NH Nieuws. Volgens het onderzoek moeten tunnels in de provincie door te hoge vrachtwagens elf keer per dag afgesloten worden. Dit meldt NH Nieuws. 

"In veel gevallen zijn de gedetecteerde vrachtwagens daadwerkelijk te hoog, wat zorgt voor een tijdelijke afsluiting van tunnels. In een enkel geval zorgt een niet goed afgestelde vering of een opbollend dekzeil voor een hoogtemelding", zegt de minister in haar antwoord op de vragen van het Tweede Kamerlid.

Volgens NH nieuws zou dat moeten betekenen dat er dan ook veel boetes worden uitgeschreven, maar dat komt niet in het onderzoek naar voren. Bij het afsluiten van een tunnel wordt in slechts twee procent van de gevallen een boete uitgeschreven aan een chauffeur, zo meldt NH Nieuws.

Fotoborden plaatsen

Rijkswaterstaat doet er volgens minister Van Nieuwenhuizen alles aan om het aantal tunnelafsluitingen te verminderen. Onder andere door de hoogtedetectie te testen, maar ook door te onderzoeken of de bebording goed genoeg is en gesprekken aan te gaan met transportorganisaties. Zo riep Transport en Logistiek Nederland (TLN), al op tot het plaatsen van fotoborden bij de Coentunnel. Volgens de minister gaan die daar ook komen, al is nog onduidelijk wanneer. Ook worden er fotoborden bij de Schipholtunnel geplaatst.

Door: Nationale Transportgids