Buurtbus met spatscherm en luchtfilter in november weer de weg op

Om buurtbussen ook in coronatijd weer de weg op te kunnen sturen worden ze de komende tijd aangepast met onder andere extra ventilatie-units, actieve luchtfiltering en een spatscherm. Volgens branchevereniging OV-NL moeten in november alle ruim 350 buurtbussen in ons land omgebouwd zijn. Dit meldt OVPro.
 

Door de coronamaatregelen staat een groot deel van de buurtbussen in Nederland al meer dan een half jaar stil. Volgens OV-NL was het risico in kleine OV-voertuigen te groot om ze zonder aanvullend onderzoek te laten rijden.

Combinatie van maatregelen

Op advies van TNO gaan vervoerders gaan hun buurtbussen de komende periode voorzien van een kuchscherm, een extra dakventilator voor luchtafvoer en een HEPA-luchtfilter, zoals we die kennen in vliegtuigen en ambulances. Deze combinatie van maatregelen verkleinen volgens TNO  de kans op blootstelling aan mogelijke deeltjes van het coronavirus. Volgens de RDW voldoen de maatregelen aan de eisen van verkeersveiligheid. Nog slechts een type buurtbus is in afwachting van goedkeuring.

Door: Nationale Transportgids