Ondernemersverenigingen transportsector introduceren Brexit-tool

MKB-ondernemers die vanwege de Brexit hun werkzaamheden voor douane en logistiek willen uitbesteden, kunnen nu gebruik maken van een gratis Brexit-tool. Dit hulpmiddel werd gister gelanceerd door evofenedex, ACN en TLN/FENEX. Vanaf 1 januari 2021 moet er bij handel met het Verenigd Koninkrijk aangifte voor invoer en uitvoer worden gedaan. Omdat hiervoor veel informatie moet worden uitgewisseld, adviseren de partijen hierover duidelijke afspraken te maken met de handelspartners. De Brexit tool helpt je hierbij. Dit meldt evofenedex.

“Vanuit onze kennis en ervaring hebben onze organisaties goed inzicht in welke informatie nodig is voor het organiseren van douaneformaliteiten door een externe partij en eventueel ook het transport”, aldus Bart Jan Koopman, directeur evofenedex. “De douaneformaliteiten kunnen worden uitbesteed aan een douane-expediteur, maar die heeft hiervoor een heldere opdracht nodig. De nieuwe tool geeft in één oogopslag inzicht in alle noodzakelijke informatie. Zo leg je met deze tool de basis voor duidelijke afspraken tussen jouw bedrijf en de expediteur.”

Informatie delen

Liesbeth Slappendel van TLN/FENEX: “De tool kan zowel door de verlader als de expediteur worden ingevuld. Het online formulier stelt de partijen in staat de informatie te delen, die nodig is voor een douaneaangifte en de logistieke activiteiten. Welke ICC Incoterms® 2020-regel is overeengekomen met de klant? Wat zijn de goederencode en het EORI-nummer? Is de lading vergunningplichtig? Op welke manier moet het transport plaatsvinden? Onze tool maakt al deze informatie inzichtelijk.”

De drie organisaties werken de komende maanden nauw samen met overheden om bedrijven zo goed mogelijk voor te bereiden op de gevolgen van de Brexit.

Door: Nationale Transportgids