Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Illegale import van schadelijke F-gassen onderschept door ILT

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft medio september een transport in Eindhoven onderschept met 1.034 gasflessen elk gevuld met 10 kg koudemiddel (F-gassen). De lading was afkomstig uit Turkije, werd in Eindhoven bij de douane ter inklaring aangeboden en had als eindbestemming een handelaar in koudemiddelen in België. Dit meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport.

De importeur heeft de koudemiddelen illegaal op de markt gebracht. Deze onderschepping is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de douane, Rijkswaterstaat en het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF).

Broeikasgas

De aangetroffen gasflessen waren alle gevuld met R404a, dit is een zwaar gefluoreerd broeikasgas met een Global Warming Potential (GWP) van 3922. Met andere woorden, de uitstoot van 1 kg is vergelijkbaar met de uitstoot van 3.922 kg CO2. Een gemiddeld huishouden stoot door energieverbruik in huis en vervoer op jaarbasis 7,5 ton CO2 uit. De totale uitstoot van de 1.034 gasflessen staat dus gelijk aan die van 5.407 huishoudens in een heel jaar.

Omdat dergelijke broeikasgassen een groot effect hebben op de opwarming van de aarde is in Europees verband afgesproken om deze gassen geleidelijk uit te faseren. Dit jaar moet de uitstoot worden gereduceerd tot 63 procent, volgend jaar tot 45 procent en in 2030 tot 21 procent ten opzichte van de situatie in 2015.

Handhaving

Voor de invoer in Europa van deze gefluoreerde broeikasgassen moet de importeur beschikken over een Europese registratie en moet een quotum zijn toegewezen. In dit geval beschikte de importeur over geen van beide. De ILT heeft daarom de importeur een last onder bestuursdwang opgelegd. Hiermee wordt de importeur gedwongen om de goederen af te geven bij een erkend inzamelaar. De kosten voor opslag, vervoer en verwerking zijn voor rekening van de importeur. In de sanctie worden ook overtredingen met betrekking tot het vervoer meegenomen. Zo was de chauffeur niet in het bezit van de verplichte papieren zoals het vervoersdocument gevaarlijke stoffen en het ADR-certificaat. Bovendien was de vrachtwagen verkeerd beladen en waren de gasflessen onjuist geëtiketteerd. Daarnaast wordt er een proces-verbaal opgemaakt.

Minder broeikasgassen

Door de illegale handel dreigt de doelstelling van de terugdringen van het gebruik van deze schadelijke gassen in de atmosfeer in gevaar te komen. Hierdoor wordt de schade die de gassen aanrichten voor mens en milieu onvoldoende verminderd. De ILT houdt in Nederland toezicht op de hele keten van productie, import, export, doorverkoop en toepassing. Door de samenwerking met (inter)nationale partners, zoals de douane, Rijkswaterstaat, de Europese Commissie, de NGO Environmental Investigation Agency (EIA) en het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF) blijft de ILT alert optreden tegen de illegale handel in koudemiddelen.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: ILT

 

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).