Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tekort aan publieke laadpalen in Nederland neemt toe

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim één op de drie buurten in Nederland de laadpalen overbezet zijn. Deze bevindingen staan in het rapport ‘De Nationale Laaddrukanalyse’. Dit meldt Enpuls.

Van de 13.208 buurten in Nederland zijn er bijna 5.000 voorzien van publieke laadinfrastructuur. Omdat in die 5.000 buurten ongeveer 70 procent van de Nederlandse bevolking woont, is het de vraag of elektrische rijders daar terecht kunnen bij een openbare laadpaal. Uit het onderzoek van Enpuls blijkt dat elektrische rijders in 36 procent van de buurten met openbare laadpalen steeds vaker misgrijpen omdat de laadpalen overbezet zijn.

Scheefgroei

Aanleiding voor het onderzoek is de ontstane scheefgroei tussen het aantal verkochte elektrische voertuigen en het aantal geplaatste publieke laadpalen. De scheefgroei neemt toe omdat de meeste gemeenten pas nieuwe laadpalen plaatsen als individuele autobezitters hier om vragen. En lang niet alle bezitters van een elektrische auto die een publieke laadpaal nodig hebben, doen een aanvraag.

Verkoop elektrische auto's

De aanwezigheid van voldoende laadpunten is voor particulieren één van de belangrijkste voorwaarden om elektrisch te gaan rijden. Enpuls wil voorkomen dat de verkoop van elektrische auto’s stagneert. De oplossing ligt volgens het bedrijf daarom in een datagedreven aanpak. Op basis van de bezetting van laadpalen in een buurt wordt besloten of het laadnetwerk moet worden uitgebreid. Dit zorgt ervoor dat er tijdig laadpalen worden bijgeplaatst op plaatsen waar dit ook echt nodig is. De datagedreven aanpak sluit goed aan op de bestaande werkwijze waarin buurtprognoses en plankaarten worden gemaakt bij gemeenten

Enpuls verwacht dat in 2025 elke Nederlander elektrisch wil rijden en dat alle nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn.

Door: Nationale Transportgids

17 mei '24 ( 8:51)

Pinkstermaandag: 87e editie Friese Fietselfstedentocht

Pinkstermaandag is het zover: de Fietselfstedentocht. De 87e editie alweer. Een pittige fietstocht van 235 kilometer door Friesland. Dat meldt Fietselfstedentocht.frl.

16 mei '24 (12:00)

Rover: kabinet heeft te weinig geld om plannen ov te realiseren

De nieuwe regering heeft veel te weinig geld gereserveerd om haar plannen voor het openbaar vervoer te kunnen betalen. Dat zegt reizigersorganisatie Rover in een reactie op het coalitieakkoord.

16 mei '24 (11:45)

Coalitie lijkt elektrisch rijden te blijven steunen: autobranche blij

Het is goed dat de coalitiepartijen de ambitie hebben om elektrisch rijden te blijven stimuleren, zegt autobrancheorganisatie RAI Vereniging. In het hoofdlijnenakkoord melden PVV, BBB, NSC en VVD dat ze de aanschaf van elektrische voertuigen willen blijven ondersteunen. De kosten voor elektrische en fossiele rijders moeten eerlijker worden verdeeld volgens de partijen.

16 mei '24 (10:00)

Veilig Verkeer Nederland: 130 km/uur op snelweg slecht voor verkeersveiligheid

Het verhogen van de snelheid op de wegen - waar dat mogelijk is - naar 130 kilometer per uur is niet goed voor de verkeersveiligheid. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland in een reactie op het hoofdlijnenakkoord.

16 mei '24 ( 6:00)

Snelwegen terug naar 130 kilometer per uur

De maximumsnelheid op de snelweg gaat waar dat kan weer terug naar 130 kilometer per uur. Dat hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in het regeerakkoord op hoofdlijnen. De maximumsnelheid op snelwegen is op dit moment overdag beperkt tot 100 kilometer per uur, in verband met de te hoge stikstofneerslag in veel kwetsbare natuurgebieden.

15 mei '24 (13:15)

Lang pinksterweekend: vrijdag veel files verwacht

Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

14 mei '24 (14:15)

Zesde en laatste pomp van het nieuwe gemaal Afsluitdijk succesvol geplaatst

De zesde en laatste grote pomp van het nieuwe gemaal in de Afsluitdijk bij Den Oever is dinsdag succesvol geplaatst, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. De operatie begon op 3 mei.

14 mei '24 ( 7:09)

Werkzaamheden aan gemaal Terwolde: Bandijk circa twee jaar afgesloten

Vanaf 21 mei 2024 wordt de Bandijk vanwege ingrijpende werkzaamheden aan het gemaal Terwolde afgesloten voor al het verkeer. De afsluiting van de Bandijk duurt tot halverwege 2026. Daarover bericht de gemeente Voorst.

14 mei '24 ( 6:55)

Zuilense Ring (N230): stiller asfalt en lagere snelheid

De Zuilense Ring (N230) krijgt in de loop van 2025 een lagere maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Nu is het de enige Utrechtse provinciale weg waar het verkeer 100 kilometer per uur mag rijden. Daarover bericht de provincie Utrecht.

14 mei '24 ( 6:40)

Aandacht van Arriva voor 200-jarig jubileum KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij bestaat in 2024 tweehonderd jaar. Vervoerder Arriva werkt samen met de KNRM en besteedt aandacht aan dit jubileum en aan het belang van de KNRM en haar vijftienhonderd vrijwilligers. Dat meldt Arriva.